Lonjsko polje, Štrbački buk , Murter, in Pag, 29.4.-7.5.2023

Lonjsko polje, Štrbački buk

Lonjsko polje sva imela že dlje časa na seznamu tistih področij, ki bi si jih želela ogledati. Namesto gužvanja po cesti proti obali, naju čaka skoraj prazna cesta vse do okolice Siska, kjer skreneva z avtoceste proti vasici Čigoč, od tod pa ob vijugasti Savi do vasice Krapje. Po ogledu kampov, kjer bi lahko prenočila, si dušo priveževa v restavraciji Svratište ob kampu Zeleni gaj. Ribji fileji so bili odlični.

Hišo na strehi si pod večer posteljeva v kampu Tradicije Čigoč. S kampa imava naslednja dva čudovita dneva odlično izhodišče za kolesarske ture praktično po ravni cesti, ki se vije skozi vasice Čigoč, Mužilovčica, Lonja, Puska in Krapje. V vaseh je še nekaj odlično ohranjene arhitekture, žalosti pa dejstvo, da je veliko gospodarskih poslopij in hiš zapuščenih. Med kolesarjenjem se ustavljava pod gnezdišči številnih štorkelj, občudujeva pujse, ki rijejo po močvirjih in konje, ki se prosto pasejo po prostranih močvirnatih poljih. Za piko na I nama v Stari Iži postrežejo z odličnim kosilom pripravljenim na tradicionalen način.

Tretji dan bivanja v Čigoču se zapeljeva gorvodno do tradicionalne “skele”, ki naju prepelje preko Save do Graduše Posavske. Od tu se zapeljeva do vasice Crkveni Bok od koder s kolesi nadaljujeva do Ivanjskega Boka. Dopoldansko vreme nama je šlo na roko, saj sva potem na poti proti Bihaču in Štrbačkemu Buku dodobra oprala avto in kolesa. Večerjava v Kulen Vakufu, zajtrkujeva pa v pekarnici ob Uni, seveda sirnico.

Lonjsko polje

Veliki zvonček

Lastovke v zadružnem domu v Mužilovčici

Pujski na paši

Pujski na paši

Stara Iža, Kratečko

Kolesarjenje med zvončki…

… in kravami

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Srečni pujski

Srečni pujski

Ob poti

Obnovljena preteklost

Kosilo v Stari Iži

Okrasje

Tradicionalna peka klenov, Stara Iža

Stara Iža

Stara Iža

Štorklja

Pristajanje

Na plažo

Med ovčkami in komarji

Družinska člana domačije Tradicije Čigoč

Na preži

Duet

Mužilovciča, poplavna ravnica

Mužilovciča, poplavna ravnica

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Crkveni bok

Crkveni bok

Štrbački buk

Drvar, Manojlovački slapovi, Tribunj, Murter in Pag

Nadaljujeva proti morju, kratek postanek pa narediva v Drvarju, kjer je baraka v Titovi pečini očitno še najbolj ohranjen objekt izmed vseh v mestu. Vreme se je v tem času že lepo popravila, tako si Manojlovačke slapove ogledava že v suhem vremenu. Kosilo si privoščiva v Tribunju, pod večer pa se namestiva v kampu Slanica na Murterju, od koder imava spet odlično izhodišče za kolesarska potepanja in nabiranje špargljev po otoku.

Zadnje tri dni dopusta preživiva v Kolanu na otoku Pagu, kjer uživava v predsezonskem miru.

Lepo izkoriščen lanski dopust bi se lahko reklo.

Manojlovački slapovi

Manojlovački slapovi

Manojlovački slapovi

Murter

Betina

Otok Prišnjak

Otok Prišnjak

Murter

Paški most

Pag

OSTALA POTOVANJA IN POTEPANJA