AZORSKI OTOKI

São Miguel, São Jorge, Pico, Faial

Po tistem, ko sem se konec marca 2019 potepal po Lyngenskih Alpah in po tistem, ko sva se junija potepala po Sutjeski in Zelengori, sta mene čakali še junijska foto tura po Sloveniji in septembrska po Dolomitih. Tako mi je revežu ostalo za le dobra dva tedna prostih dopustniških dni.

Po relativno dolgem premišljevanju in tehtanju vseh opcij, sva se nekako le odločila, da konec oktobra odletiva proti Azorskim otokom. Rezultat precej poznega nakupa letalskih kart je bila nekoliko višja cena le teh. Verjetno bi pred mesecem ali dvema prišla skozi z žepu prijaznejšo ceno.

Pa nič zato. 26. oktobra sva z GoOptijem na poti iz Ljubljane proti Benetkam, od koder letiva proti Milanu, od tod pa naprej proti Portu kjer sedeva na letalo za končno destinacijo tega dne. Pozno popoldne prevzameva avto na letališču v Ponti Delgadi.

São Miguel

Z “najinim” Opel Karl (Lagrfild), se zapeljeva do Rosário-Lagoa, kjer se namestiva v hotelu Arcanjo. Na recepciji ujameva še nekaj koristnih informacij o restavracijah v okolici in možnostih ogledov ter izletov. Pred koncem dneva nama uspe še hiter ogled plantaže ananasa (Augusto Arruda Pineapple Plantation) v Fajã de Baixo, ob povratku pa ujameva še zadnje barve dneva pred nočjo ob morju v Sao Roque. Preden popadava v posteljo si privoščiva še okusno večerjo v José Do Rego v “najini” ulici.

Drugi dan bivanja na otoku Sao Miguel pričneva z zajtrkom v družinskem hotelčku, nato pa se zapeljeva na izhodišče za pohod do Lagoa do Fogo. V dobrih treh urah prehodiva slabih 12 kilometrsko pot do jezera in nazaj. Spremljajo naju meglice, razgledi, nekaj kapljic dežja, predvsem pa uživava v miru. Na celi poti namreč srečava le 4 pohodnike.

Nagradiva se z osvežitvijo v restavraciji ob Atlantiku, nato pa se zapeljeva na drugo stran otoka do Ribeira Grande. Ena izmed poti do tja naju pelje po razgledni cest, ki se vije mimo Lagoa do Fogo in mimo lepo urejenih razglednih točk. Po ogledu mesta se zapeljeva še do plantaže čaja Goreana.

Tretji dan bivanja na otoku sva imela v planu pohod v okolici jezera Santiago in Azul, a nama je vreme nekoliko prekrižalo načrte. Še instagramersko oblegane foto točke so ta dan samevale. Sama sva rezala meglo in se borila z vetrom na Miradouro da Grota do Inferno, nato pa nadaljevala do Sete Cidades. Po kratkem sprehodu se zapeljeva še proti severu do Ribeira Grande, od koder se nameniva nazaj čez otok proti do Ponta Delgadi, z glavnega mesta pa nazaj proti najinemu začasnemu domu.

Četrti dan se najprej zapeljeva do kapele Ermida de Nossa Senhora da Paz nad Vila Franco do Campo, nato pa nadaljujeva do jezera Furnas. Že takoj na začetku parkirava in se mimo gotske cerkve Ermida de Nossa Senhora da Paz skozi botanični vrt José do Canto sprehodiva do slapa Rosal. Kasneje si ob jezeru ogledava še vroče vrelce ob jezeru Furnas. Sledi vožnja do termalnih vrelcev Poça da Dona Beija, kjer naju že receptorka vzame za svoja, saj je po rodu iz Ukrajine. Očitno se ji je stožilo po slovanskem jeziku.  Po namakanju v vroči termalni vodi bogati z železom in minerali, se zapeljeva do bistroja, kjer si nabaviva nekaj hlebčkov odličnega sira. Želodček naju že priganja do restavracije Tony v Furnasu, kjer si v času deževne plohe privoščiva tradicionalno cozido kuhano v vrelcih ob jezeru. S polnimi želodčki si ogledava še vrelce v Furnasu, nato pa “domov”.

Zadnji dan bivanja na otoku São Miguel se zapeljeva proti Nordeste. Prvi resen postanek po nekaj razglednih točkah je v vasi Faial Da Terra od koder se po soteski podava do slapa Prego. Tudi tokrat imava srečo in ostaneva suha kljub temu, da so oblaki precej nizko. Po povratku se zapeljeva po obalni cesti do plantaže čaja Porto Formoso. Po čaju sledi še vožnja na “najino” stran otoka do Sao Roque, kjer v popoldanski svetlobi opazujeva surferje na mestni plaži.

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Ilhéu de Rosto de Cão

Samostan Caloura, Água de Pau

Ribič

Namakalni kanali ob poti do Lagoa do Fogo

Pot k Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo

Na paši nad Atlantikom

Cerkev Nossa Senhora Do Monte, Agua De Pau

Lagoa do Fogo

Ribeira Grande

Svojevrsten opomnik človeštvu, Ribeira Grande

Miradouro de Santa Iria

Lagoa Azul in Lagoav Verde

Cerkev São Nicolau, Sete Cidades

Naravni most, Ponta da Ferraria

Miradouro da Ponta do Escalvado

Praia dos Moisteiros

Hiše v Moisteirosu

Ribeira Grande, obokan most iz 18. stoletja

São Sebastião, Ponta Dalgada

Ermida de Nossa Senhora da Paz, Vila Franca Do Campo

Ermida de Nossa Senhora da Paz, Vila Franca Do Campo

Sekvoja letnik 1970 v botaničnem vrtu José do Canto,

Botanični vrt José do Canto

Salto do Rosal

Ermida de Nossa Senhora da Paz, Vila Franca Do Campo

Lagoa das Furnas, vroči vrelci

Poca Da Dona Beija

Caldeiras das Furnas

Caldeiras das Furnas

Salto Do Prego

Svetilnik Arnel z razgledne točke Barcos

Ena med miljoni, Ribeira dos Caldeirões

Plantaža čaja Porto Formoso

Plantaža čaja Porto Formoso

Plaža Sao Roque in cerkev sv. Roka

São Jorge

Po petih dneh bivanja na otoku São Miguel je čas za premik. Z lokalno letalsko družbo (SATA) se odpraviva na precej adrenalinsko popotovanje na otok São Jorge. Prvi jutranji let s postankom na otoku Terceira je prestavljen za dobre tri ure. Ne brez razloga. Veter ni kaj dosti prizanašal letalu, pilota in njegovo posadko pa bi ob veselju, da sva živa, ob pristanku na končni destinaciji najraje peljal na pivo… ali dva.

Na letališču pobereva prtljago in prevzameva avto. Pred nočjo nama ostane še toliko časa, da se zapeljeva na skrajno severno točko otoka do opuščenega kompleksa svetilnika Ponta dos Rosais. Dan, ki se je vremensko začel nič kaj obetavno, nama ponudi kar nekaj odtenkov zelene, modrega neba in bleščečega Atlantika. Preden poiščeva najin bungalov v bližini Urzeline (Intact Farm Resort), se ustaviva še v Velasu, kjer nabaviva nekaj živil.

Pred zajtrkom v bungalovu, se sprehodim do strme obale nad Atlantikom. Razgledi so fascinantni. Dan začneva z vožnjo do Portala od koder po označenem trailu spuščava proti Fajã da Fragueira, po obalni poti pa nadaljujeva do Fajã dos Vimes, kjer si privoščiva kavo na eni izmed dveh plantaž kave v Evropi (Café Nunes). Še prej se odžejava v Quinta do Café, kjer so naju domačini prav veseli. Čaka naju še vzpon nazaj na izhodišče, od koder se popoldne po slikoviti cesti zapeljeva še do svetilnika Topo. Nekako sva se že naučila, da navadno takrat, ko je človek lačen, na Azorih teško najde kaj za pod zob. Pa se še kdaj uštejeva. Oštarije so namreč odprte v času kosila, nato pa do večera zaprte. No, zvečer za mizami v oštarijah naletiš na cele družine, ki ob izvrstni hrani uživajo v druženju. Od najmlajših do najstarejših. Hrane v glavnem nihče ne fotografira s telefonom, ker jo pač naročajo za to, da jo pojejo. Tudi sebkov ne ustvarjajo. Precej raje se pogovarjajo s tistimi za mizo, kot s tistimi daleč stran. Enako sva storila tudi midva, v družbi odličnih steakov in vina.

Tretji dan najinega bivanja na otoku se po zajtrku zapeljeva do Norte Pequeno, od koder kreneva na 12 km dolgo krožno pot. Z nadmorske višine okrog 500 metrov se spustiva do Fajã das Funduras, nato pa ob obali Atlantika in z razgledom na otok Terceira skozi Fajã da Penedio do Fajã das Pontas, od koder naju pot navkreber pripelje nazaj na izhodišče. Omenjeni zaselki so več ali manj razen zadnjega nenaseljeni. Stare obnovljene hiše služijo bolj kot ne za vikende. Sama pot je lepo označena, sem in tja zahteva nekaj previdnosti, vseskozi pa skozi skoraj tropsko goščavo ponuja čudovite razglede. Po zaključku ture se zapeljeva na malico v Snack-Bar “Costa Norte” do Fajã dos Cubres, ki je tudi izhodišče pohoda naslednji dan, ko se odpraviva do Fajã da Caldeira do Santo Cristo. Na poti “domov” se ustaviva še v Fajã da Ribeira da Areia, kjer spet občudujeva mogočnost narave, moč vulkanov in oceana.

Zadnji dan na otoku se pred pohodom ustaviva v Faja Ouvidor Norte Grande, nato pa se peš podava od Fajã da Caldeira do Santo Cristo, kjer srečava le nekaj surferjev in domačina, ki s štirikolesnikom transportira pesek v vasico, ki bolj kot ne sameva na obali Atlantika.

Dan na otoku zaključiva z vkrcanjem na trajekt, ki naju z Velasa v dobrih dveh urah prepelje do pristanišča São Roque na otoku Pico.

Proti Ponta dos Rosais

Ponta dos Rosais, pogled z 200 m visokega klifa

Ponta dos Rosais

Farol da Ponta dos Rosais

Naravno okno v Velasu

Fuzbalplac v Velasu

Jutranji pogled na Atlantik

Ena izmed mnogih a skromnih

Fajã da Fragueira

Pogled čez nasade banan in vinograde proti gori Pico

Ananas

Quinta do Café, med lokalci na pivu

Plantaža kave, Café Nunes

Lastnik plantaže Café Nunes

Capela de São Sebastião, Fajã dos Vimes

Pokopališče, Fajã dos Vimes

Slap, Fajã dos Vimes

Preproste hišice, Fajã dos Vimes

Portal, Ribeira Seca

Med potjo v Topo

Tovarna oblakov

Srečne krave

Topo

Svetilnik in otoček Topo

Barve otoka São Jorge

Proti severu

Cerkev São Lázaro, Norte Pequeno

Proti oceanu

Fajã da Penedia

Fajã da Penedia, tradicionalna hiša

Fajã da Penedia

Fajã da Penedia, kapela Sv. Filomene.

Fajã dos Cubres

Fajã da Ribeira da Areia

Fajã da Ribeira da Areia

Fajã da Ribeira da Areia

Fajã da Ribeira da Areia

Fajã da Ribeira da Areia

Velas

Moinho da Urzelina

Faja Ouvidor Norte Grande

Faja Ouvidor Norte Grande

Faja Ouvidor Norte Grande

Faja Ouvidor Norte Grande

Kapela Santo Cristo, Fajã da Caldeira do Santo Cristo

Nekdanja mesnica, Fajã da Caldeira do Santo Cristo

Fajã da Caldeira do Santo Cristo

Ilha do Pico

Po večerni vožnji s trajektom v pristanišču S. Roque prevzameva avto in se zapeljeva na drugo stran otoka do najine apartmajske hišice Pontinha pred vasico Sao Mateus. Jutro nama pokaže, da sva praktično pod najvišjim vrhom oziroma vulkanom Portugalske, pod goro Pico, pred hišo pa se za vinogradi odpira ocean.

Po zajtrku se podava do vasice St. Ana, od koder se peš nameniva do Lajida. Pot naju sprva zapelje nad regionalno cesto, nato pa slediva markacijam med vinogradi in zelenjem  vse do morja. Občudujeva ostro, strmo in črno obalo iz magmatske kamnine, iz katere že iz drobcev zemlje zraste zelenje. V Lajidu občudujeva lepo urejene tradicionalne hiške, za finale pa v vasi najdeva še destilarno. Mož nama postreže s precej močno žganico, ki jo kasneje v lokalnem baru poplakneva s hmeljevim napitkom. Tako okrepčana se preko Sante Luzie podava nazaj na izhodišče. Ker nama med potjo zmanjka energijskih tablic, se kot svinje v buče zapodiva v sočne in zrele fige in guaua jagode, ki rastejo ob poti. Lepših in okusnejših fig še nisva jedla.

Drugi dan bivanja na otoku si najprej privoščiva skok v preteklost. V Lajesu si ogledava zanimiv muzej kitolovcem (Museu dos Baleeiros). Ob ogledu ti je kaj kmalu jasno, da je bil človek v preteklosti tod odvisen predvsem od naravnih virov okrog sebe. Dokler kitolov ni prerasel v industrijo, je bilo še vse v redu…

Izlet nadaljujeva v smeri Lagoa do Caiado od koder po “gorski” cesti nadaljujeva do Lagoa do Paul in skozi pokrajino v neštetih zelenih odtenkih mimo številnih jezerc proti Calheta De Nesquim. Ob vaškem bifeju pustiva avto in se odpraviva še na krožno pot “Calheta do Nesquim”, ki naju popelje sprva po plaži oceana, nato pa skozi vinograde in plantaže banan. Po okrepčilu v vaškem bifeju se zapeljeva še do svetilnika Ponta da Ilha, nato pa “domov”.

Tretji dan raziskovanja otoka Pico se najprej zapeljeva do Casa da Montanha od koder je speljana pot do najvišjega vrha Portugalske. Pravila za vzpon so precej zahtevna. Najprej se je treba v info točki prijaviti, nato pohodnik proti plačilu prejme gps napravo, pred vzponom pa je seznanjen z vremensko napovedjo na gori. Sama se odločiva, da se na vrh povzpneva naslednji dan, zato nadaljujeva po slikoviti pokrajini do Lagoa do Capitão, nato pa naprej skozi zelenje do vasice Prainha, kjer se podava na krožno pohodniško pot Prainha do Norte. Večer počakava v vinogradih Criação Velha z razgledi na Ilheus de Madalena.

Zadnji dan na otoku se nekoliko bolj zgodaj odpraviva od z zajtrkom obložene mize, saj sva se imela namen povzpeti na Pico. Vreme nama za takšno početje ni bilo naklonjeno, so se nama pa zato kar ena za drugo pojavljale mavrice nad čudovito pokrajino pod goro. Pred vlažnim vremenom se skrijeva tako, da se udeleživa vodenega ogleda v najdaljši podzemni sistem na Portugalskem, po katerem je pred približno 1500 leti tekla lava, Gruta das Torres. V popoldanskem času nama je vreme spet naklonjeno. Prehodiva še krožno pot skozi vinograde ob Madaleni (Vinhas da Criação Velha).

8. novembra vrneva avto, se vkrcava na trajekt in odplujeva nasosednji otok, Faial.

Jutro pod goro Pico

Mimo zrele guaue proti oceanu

Proti oceanu

Stara, kamnita

Obala iz magmatske kamenine

Čez ne ravno peščeno plažo

Skozi vrata kapele

Kapela Sao Mateus da Costa

Lajido

Lajido, destilarna

Rajska ptica

Sočne, na dosegu roke

Citrusi ob poti

Večerna paša

Museu dos Baleeiros, Lajes

“Okrašena” cesta čez pašnike otoka Pico

Lagoa do Caiado

Lagoa Seca

Pred ostankom ognjenika

Pašnik

Čez odtenke zelene proti oceanu

Slikovita cesta čez otok Pico

Na paši z razgledom

Igreja de São Sebastião, Calheta De Nesquim

Malica ob plantaži banan

Nekoliko drugačno pokopališče v Calheta De Nesquim

Pašniki pod Picom

Pogled čez pašnike na otok Faial

Pašniki

Eden izmed mnogih

Pico, najvišji vrh Portugalske

Pico

Prainha

Prainha

Moinho Do Frade

Ilheus de Madalena

Igra narave

Gruta das Torres

Gruta das Torres

Med vinogradi Criação Velha

Med vinogradi Criação Velha

Criação Velha

Mural na fasadi stavbe v Madaleni, Pico

Ilha do Faial

V trajektnem pristanišču Horta naji že čaka zadnji rent a car. Kufre v prtljažnik in gas proti 1000 metrov nad morjem ležečo krožno potjo okrog kraterja Caldeire. Na čudoviti razgledni poti na eni strani občudujeva dno kraterja, ki se razteza kakih 400 višinskih metrov nad nama. Na drugi strani pa se nama razgledi razprostirajo proti Picu in oceanu. Na poti sedmih kilometrih poti srečava le dva pohodnika in pa ogromno hortenzij, ki pa so na najino žalost že odcvetele. Faial namreč slovi kot “Modri otok”, saj v se v času cvetenja hortenzije bohotijo na vsakem koraku, tako, kot tudi na ostalih azorskih otokih, le da tu še nekoliko bolj.

Po pohodu se zapeljeva še do Praia do Almoxarife, nato pa počasi proti najinemu novemu “domu”, lično urejeni Casal do Vulcão. Pred tem ujameva še sončni zahod na eni izmed mnogih razglednih točk ob obali.

Jutro preživiva v raziskovanju okolice najinega apartmajčka, ki leži le streljaj od opuščenega svetilnika Farol da Ponta dos Capelinhos in pa ostankov vulkana Capelinhos. Erupcija le tega je trajala 13 mesecev, od 27. septembra 1957 do 24. oktobra 1958. “Rt”, ki je nastal ob erupciji je po nekaterih teorijah tudi najbolj zahodna točka Evrope. Na žalost je bil Capelinhos Volcano Interpretation Centre v času najinega obiska zaprt, a je kljub temu na tem območju marsikaj videti, predvsem pa se hitro zaveš, kako majhen je človek v primerjavi z mogočnostjo narave.

Dan nadaljujeva s krožno vožnjo po otoku v smeri Praia Do Norte, Ribeira Funda, Cedras, preden zavijeva v Horto, se ustaviva še pri porušenem svetilniku Farol da Ribeirinha. Eden izmed potresov ga je dodobra zdelal, še vedno pa je lep. Preden si v Horti privoščiva legendarni gin tonic v Peter’s Cafe Sport, se sprehodiva skozi pisano pobarvano pristanišče. Jadralci z vsega sveta med prečenjem Atlantika navadno pristanejo v prav tej luki in pustijo svoj “pečat”, takšen ali drugačen.

Pred večernim fotkanjem v Porto do Comprido blizu najinega “doma”, se zapeljeva še na razgledno točko Monte da Guia pred Horto, nato pa še na pokušino sira v sirarno Queijaria O Morro.

Da sva na vulkansko aktivnem ozemlju, začutiva tik preden leževa k počitku, ko se tla močno stresejo, občutek pa imava, da se je v hišo zaletel kamion. Scenarij se ponovi še nekajkrat v toku noči in pa zjutraj med zajtrkom. Mogoče znak, da spakirava kovčke in greva?

…po zajtrku na letališče v Horto, od tod pa do Lizbone in na končno destinacijo v Benetkah, od koder se z GoOptijem pustiva zapeljati proti Ljubljani.

Pogled na Conceicao

São João

Proti Alto Cabouco

Pogled na 400 metrov globok krater, Caldeira

Caldeira

Ilha do Pico

Horta

Ponta de Castelo Branco viden iz Varaduro do Comprido

Vulcão dos Capelinhos

Farol da Ponta dos Capelinhos

Pogled na vulkan in svetilnik iz opazovalnice kitov

Vulcão dos Capelinhos

Farol da Ponta dos Capelinhos

Farol da Ponta da Ribeirinha

Farol da Ponta da Ribeirinha

Marina v Horti

Sirarna, Queijaria O Morro

Vulcão dos Capelinhos s svetilnikom za okras

Vulcão dos Capelinhos

Farol da Ponta dos Capelinhos

Pod črto

Azori so na naju naredili velik vtis, tako, kot vsako potovanje v kraje, kjer ni vse tako, kot v krajih, kjer živimo. Pa vendar otočje sredi oceana naredi na obiskovalca drugačen vtis. Strme, visoke in ostre stene, ki navpično padajo v Atlantik, visoki in glasni valovi, ki se zaletavajo v obale, vrelci vroče vode, ki prihajajo na plano, stožčaste “gore”, ki pričajo o vulkanski aktivnosti in dnevno tresenje zemeljske skorje pod nogami dajo človeku misliti, kako majhen in nepomemben je v vsej veličini narave.

Po drugi strani pa pašniki v nešteto zelenih odtenkih božajo oko in pričajo o življenju. Žive meje cvetočih hortenzij ob cestah včasih izgledajo že kičasto, pa vendar je vse naravno. In ljudje, kljub temu, da jih je na nekaterih otokih manj kot krav, prijazni, zgovorni in veseli popotnika, dajo tisto piko na I, ki bi verjetno prevagala pri odločitvi, ali še enkrat obiskati Azore ali ne.

No, da o steakih, morski hrani, cozidu in “vino tinto” sploh ne govorim. Posedanje v vaških oštarijah je en sam užitek že zato, ker se ljudje med obedi pogovarjajo in družijo.

Za vse zgoraj našteto in doživeto je nastalo nekaj stroškov:

Letalo: Smer Azori: Trst – Milano – Porto – Ponta Delgada

Letalo vmesni leti: Ponta Delgada (Sao Miguel) – preko otoka Terceira – São Jorge

Letalo v smeri domov: Horta – Lizbona – Benetke

Letalske karte skupaj: 1188,80 €

Go Opti prevoz Ljubljana – Trst in Benetke – Ljubljana: 118 €

Rent a car na vseh štirih otokih (17 dni): 455 €

Nastanitve: 596 €

Ostalo (gorivo, hrana, restavracije…): 959,65 €

Skupaj: 3317,45 €

Letela sva z Tap Portugal in Sata Airlines, avtomobile pa sva rentala preko Autatlantis.

Čas potovanja: 26.10.-10.11.2019