,

Mrežce, Debeli vrh

Dokaj kisla napoved za petek, domače razmere pa pogojno užitne…pa še nikamor daleč se nama ne da vozit. V Gorjah se z Žigom dobiva ob pol osmi, nato pa na Pokljuko. Nekaj bova že našla. Med vožnjo navzgor je bilo še vse zabasano, tako, da se odličiva, da greva najprej na Mrežce, od tod pa na Debeli vrh.

Zgornja cesta do spomenika na nekaterih delih poledenela, vendar z zimskimi gumami lepo prevozna. Naloživa ruzake na hrbet, zraven pa še smuči. Nekako nama ni bilo do matranja cuckov po poledeneli špuri, pa tudi pot je prehojena vsepovprek. Pod Blejsko kočo se gornje plasti oblakov začnejo barvati v bolj optimistične odtenke, pri koči pa zapiha. Nadaljujeva na peš vse do vrha.

Ko iz macesnovega gozda nad kočo, naju pozdravi sonce. Odpre se pogled proti Viševniku, Velikemu Selišniku, Debelemu vrhu…

Mrezce, Debeli vrh-1841Tu bi bil greh se za nekaj trenutkov ne ustavit in uživat v razgledih.

Mrezce, Debeli vrh-1843 Mrezce, Debeli vrh-1845Proti vrhu še ujameva zadnje sončne žarke, preden se pokrovka spet zapre.

Mrezce, Debeli vrh-1847Na vrhu kratka pavza, okrepčilo in preštevanje vrhov. Tisti najvišji tokrat manjkajo.

Mrezce, Debeli vrh-1851Glede na to, da je bilo v včerajšnjih opisih turnih smukov zaslediti fotografije presmučanega in počečkanega Velikega Draškega vrha sklepam, da je bila včerajšnja bela podlaga precej bolj ojužena kot danes. Naju drži celo pot tudi izven uhojene gazi.

Po tem, ko se opremiva za smuko, se spustiva v konto med Mrežcami in Debelim vrhom. Smučarija po trdem, zapeglanem snegu odlična. Moti le difuza tik nad konto. Kombinacija le te in pa seveda moje na pol slepote v difuzi botruje moji salti s pristankom v deblu narobe postavljenega macesna.

Mrezce, Debeli vrh-1854

V konti tokrat le vpreževa pse in se podava proti Debelemu vrhu.

Naju počasi zakriva oblačna pokrovka med tem, ko se nama ponuja razgled na drugo stran, proti Spodnjim bohinjskim goram.

Mrezce, Debeli vrh-1864Proti vrhu se pobočje zravna. Še po grebenu mimo bližnjice v Krmo…

Mrezce, Debeli vrh-1867…do vrha.

Mrezce, Debeli vrh-1865Mrezce, Debeli vrh-1868Na vrhu se ne zadržujeva prav dolgo, saj se nebo nad nama spet zapira. Spustiva se po zahodni flanki navzdol. Sneg lepo drži, vijuganje je uživaško. Zmoti le sem in tja napol narejen snežak, ki se je v preteklih dneh prikotalil z vrhnjih delov pobočja.

Mrezce, Debeli vrh-1875 Mrezce, Debeli vrh-1881

Mrezce, Debeli vrh-1882Nižje kot sva šla, manj je sneg držal smučarja. Najprej se pojavi nadležna skorja z dokaj suho podlago, nižje pa vse bolj ojužen in težji sneg. Čaka naju še rodeo med macesni in smrekami v spodnjem delu, kjer doživiva še manjšo snežno plohco, nato pa po zgornji cesti nazaj do avta.

Nekaj pred dvanajsto sva že v avtu in na poti na Zatrnik na mešanico temnega in svetlega.

Glede na to, kako je zjutraj kazalo…odlično izkoriščeno dopoldne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja