,

Kovk (Monte Coco) in Lepi Vršič (Cima Bella)

Po dobrem tednu brez pobega na sneg in pod oblaki počasi rata že kriza. Zato kljub ne prav hudo lepi napovedi z Juretom napokava opremo, v Mojstrani pobereva še Anito in Grega, nato pa se skupaj zapeljemo k sosedom skozi Trbiž v Ukve (Ugovizza). Cesta je kopna, le od gostilne višje je pluženih tistih 10 zadnjih padlih centimetrov. Cilj: Kok, in Lepi Vršič, precej smučarsko oblegana hriba na začetku Karnijskih Alp.

Parkiramo pri zadnji hiši, nato pa pot pod noge. Prvi koraki so bili po živem ledu. Čez noč je očitno stisnilo. Višje ko gremo, bolj se sneg mehča. Seveda je sneg lepo oskorjen.

Monte Coco, Cima Bella-2023Na naše veselje se nad nami nebo počasi a vztrajno odpira, med tem, ko na oni strani doline oblaki vztrajajo.

Monte Coco, Cima Bella-2025

Prav prileže se modro nebo.

Monte Coco, Cima Bella-2040

“Smučišče” pa…sneg, prepojen z dežjem se je dokončno oblikoval v na oko všečen poligon z grbinami. V jutranjem času ga prekriva lepa skorja. Napredujemo v upanju, da skorje ne bo več ob povratku.

Monte Coco, Cima Bella-2047Sonce nam dela lep dan, razglede pa imamo spet lepe. Pogled uhaja na desno proti Ojstrniku. Še en lep cilj za kdaj v prihodnosti.

Monte Coco, Cima Bella-2050Naša četica pa lepo napreduje.

Monte Coco, Cima Bella-2051

Proti Lepemu Vršiču so se tudi že pognali predhodniki.

Monte Coco, Cima Bella-2054Levo nad nami pa naš prvi današnji cilj, Kok.

Monte Coco, Cima Bella-2056

Na sedlu med Kokom in Lepim Vršičem zapiha, kar pa ne odpihne nasmehov na naših obrazih, saj je snežna podlaga vedno bolj obetavna. Višje gremo, bolj je sneg suh in manj ima skorjice.

Monte Coco, Cima Bella-2057Lepi Vršič je kmalu vštric.

Monte Coco, Cima Bella-2058Mi pa potegnemo še tistih nekaj višincev do vrha.

Monte Coco, Cima Bella-2060

Monte Coco, Cima Bella-2061Na vrhu je veter gospodar. V preteklih dneh se je igral tu gor in bil edini arhitekt. Tik pod vrhom je bilo takole.

Monte Coco, Cima Bella-2066Na vrhu sledi hitra malica in pa opremljanje za smuko. Kaj veliko užitkov ne najdemo na vrhu, saj neprijazno pihlja.

Monte Coco, Cima Bella-2068Seveda se razgledom ne da upreti. Na severu sonce razvaja vrhove…

Monte Coco, Cima Bella-2070…med tem, ko imajo na drugi strani vrhovi nad Zajzero družbo oblakov.

Monte Coco, Cima Bella-2073Na vrhu pade hitra odločitev, da odsmučamo na severno stran, kjer je sneg obetal. Nekoliko težji in ne preveč hiter pršič nam da nepopisne užitke vse do prvih macesnov.

Monte Coco, Cima Bella-2104 Monte Coco, Cima Bella-2111Usta do ušes povejo vse…

Monte Coco, Cima Bella-2092

Monte Coco, Cima Bella-2127 Monte Coco, Cima Bella-2134

Monte Coco, Cima Bella-2150Spodaj spet vprežemo pse in prečimo pod Lepi Vršič. Skozi zimsko pravljico naskočimo še ta vrh.

Monte Coco, Cima Bella-2155

Monte Coco, Cima Bella-2159Na vrhu spet malo zapihlja, vendar spet ne toliko kot na sesednjem vrhu.

Monte Coco, Cima Bella-2166Na hitro se zberemo še za grupno fotko…

Monte Coco, Cima Bella-2168…nato pa navzdol.

Vršnji metri ponujajo užitno vijuganje, nižje ko gremo, večja je borba. Pod sedlom je smuka po ojuženem in neskorjastem snegu še pravi užitek.

Monte Coco, Cima Bella-2175 Monte Coco, Cima Bella-2185

Monte Coco, Cima Bella-2170Nižje ko smo, težje je vijuganje. Na koncu si že zaželiš, da bo mučenja stegenc čim prej konec. Ampak, tam gor smo pa le bili 😉

Monte Coco, Cima Bella-2189V danih razmerah smo doživeli nekaj čudovitih uživaških zavojev v vršnem delu, tista žareča kugla tam nad nami pa nas je tudi častila z dolgo pričakovanimi žarki.

Fajn je blo…

In jutri je nov dan…na snegu 😉

Še GPS sled za arhiv: Kok, Lepi Vrsic

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja