,

Tegoška gora, 2044 m

Na sončno nedeljo dan preživim v službi, s tem, da je še celo v prestolnici sončno! Zvečer si na netu ogledujem objave tur, fotografije belih flank in modrega neba… Ja, človeka kar kuhat začne. Zvečer pokličem Jureta in nekaj časa poslušam jamranje, da ne ve, če bi kam šel. Na koncu se zediniva, da ponoviva turo, ki jo je na TK gora objavil Čeha.

Zjutraj nabašem opremo, poberem Jureta in že sva nič kaj zgovorna v oblačnem jutru na poti proti Jelendolu in naprej proti planini Pungrat. Na zadnjih serpentinah proti planini prideva ven iz megle in oblakov. In tu je kaj videti. Hribi kar vabijo tja gor, na sonce. Parkirava pod planino in pot pod noge.

Tegoska gora-1889

Edina bika na planini sva na najino veselje le midva 😉

Potegneva mimo sirarne desno navkreber po sledeh redkih predhodnikov. Kmalu se nama skrajno desno pokaže najin današnji cilj.

Tegoska gora-1893

Tudi na drugi strani bi se še dalo kaj lepega odsmučat.

Tegoska gora-1894Sneg je lepo trd, predvsem pa v kombinaciji z jutranjimi sončnimi žarki čudovit okras.

Tegoska gora-1897

Sonce dobiva spomladansko moč, tako, da nadaljujem samo v majici z dolgimi rokavi. Spodaj pa delovno ljudstvo pod oblačnim pokrovom uživa ponedeljkovo jutro 😉

Tegoska gora-1903

Med potjo čez planino uživava v razgledih na vse strani…kamorkoli se ozreš, povsod je lepo.

Tegoska gora-1905Jure naju lepo vodi čez planino in navkreber. Višje nad planino se nama začne sneg pod nogami predirati, tako da mož zavije desno v ruševje. Kasneje skupaj ugotoviva, da steze tam ni, prehodi pa verjetno niso označeni niti v vodničkih za gamse 😉 Z velikim veseljem (in matranjem) si predvsem hlače nadišaviva z vonjem po svežem ruševju, Juretu pa nekje na sredini iz ust pade stavek “Zaje… SVA” No, tu ga lepo opozorim na nepravilno rabo dvojine 😉

Na koncu se vse lepo konča. Najdeva graben, po katerem zlezeva ven iz rušja.

Tegoska gora-1909

Na izravnavi si privoščiva kratek počitek, ki ga izkoristiva še z natikanjem derez. Kljub soncu podlaga ne odjenja. Še vedno lepo zimsko škriplje pod nogami.

Tegoska gora-1911Okovana nadaljujeva proti vrhu. Višje greva, lepši so razgledi.

Tegoska gora-1921

Tegoska gora-1923Dereze nama danes pridejo prav. Na smučkah bi bil vzpon precej težji, predvsem pa nevaren, saj je sneg na nekaterih mestih še vedno trd kot beton, čeprav je sonce precej toplo. Pod grebenom nama družbo pride delat dokaj mrzel veter. Čas za menjavo garderobe.

Tegoska gora-1925-2Potegneva po grebenu in nato po hrbtu gore do vrha. Za najinimi hrbti pa tole…

Tegoska gora-1933Počasi le prisopihava na vrh…

Tegoska gora-1934Na vrhu se razkomotiva in pregledava podlago. Z vrha je smučljivih več smeri, naklon pa je tak, da je le pametno preveriti na katero stran je sneg grifig in na kateri se zna padec spremeniti v dričanje do podna.

Soncu dava še nekaj časa, sama pa uživava v družbi vetra na vrhu.

Tegoska gora-1936Razgled čez planino, Kofcam, Velikemu vrhu…

Tegoska gora-1940…pa na drugo stran proti Košutnikovemu turnu.

Tegoska gora-1939Po ugotovitvah in po tem, ko sonce kaj dosti ne odjenja flank obrnjenih proti planini, se odločiva za flanko obrnjeno proti jugovzhodu.

Tegoska gora-1941Že ob prvih zavojih se je vriskalo…

Tegoska gora-1950Tegoska gora-0222Tegoska gora-1960Tegoska gora-1962Takoj, ko se odpeljeva z vrha se ogneva tudi vetru…pa ob vijuganju v ravno prav odjenjanem putrčku postane vroče.

Tegoska gora-0248Med vijuganjem pa uživanje v razgledih…

Tegoska gora-1999Tegoska gora-1990 Tegoska gora-1963 Tegoska gora-1982Nižje prečiva v smeri planine proti zahodu in se spustiva ob splazenem snegu do izteka flank.

Tegoska gora-2012Spodaj loviva prehode med kopnimi kuclji in zaključiva na planini, ki jo loči še hribček do avta. Izpreževa dilce in se peš napotiva čez. Na drugi strani spet na smučkah in peš kombinirava tavanje v megli do avta. Jap, sva imela točno naročeno jasnino za danes. Takoj po odsmučanem so se proti gori začele valiti meglice.

Tegoska gora-2020Že nekje na sredini spusta sva ga čutila na jeziku…Guinnessa namreč v enem izmed tržiških pubov. In ta je bil, hm…z razgledom 😉

Jagoda na smetaovi torti 😉

In končna ocena: ena lepših v letošnji sezoni. Aja, pa ponedeljki so definitivno lepši v hribih kot vikendi 😉

G. Čeha, ob priliki vam plačam pivo ali dva. Hvala za idejo! 😉

Opravljeno 881 vm v 3h22′

Izhodišče: 1397m

Najvišja točka: 2049m

Gps sled (Odpri z Google Earth)

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja