Struška in iskanje Korenščice

Glavnina standardne ekipe zadnjih tur se spet zbere na Jesenicah. Pred zdravstvenim domom na Jesenicah še pametujemo in filozofiramo kam bi šli, med tem ko Janezov najhitrejši avto za makadame že škriplje pod težo opreme petih smuke željnih. Od pametovanja o Pecolu, Zajzeri, Avstriji in ne vem čem še vse na koncu pade odločitev “Gremo u Rote!” Ponavadi je tisto ta najbl ajnfoh še najbolš. In smo šli…proti Javorniškemu rovtu in naprej na Križovec.

Cesta v spodnjem delu kopna, višje zglajen sneg, čisto zadnja strmina pa rahle kolesnice, a lepo prevozno. Prostora na parkirplacu dovolj…sploh za prve 😉 Razkomotimo se in ob dobri volji oprtamo ruzake, vprežemo pse in gas.

S smrečevja kaplja staljen sneg zadnjih padavin. Čista odjuga. Če postojiš, se psi kar zalepijo na sneg. Upamo na boljše razmere zgoraj. Skozi bolj ali manj črno-beli svet lepo napredujemo po cesti čez Pusti rovt proti planini Svačca.

Struska, Korenscica-1633Višje ko gremo, bolj je suh sneg. Megla in nizka oblačnost vztrajata večino spodnjega dela poti. V upanju, da se le vsaj malo odpre vse skupaj pogledujemo na vse strani. Navzgor, navzdol…in glej, res se tam zadaj meglice barvajo v modre odtenke.

Struska, Korenscica-1640…vse bolj in bolj…

Struska, Korenscica-1645In potem…smo začeli zmerjat vsepovprek, saj smo šli spet v tako kilavem vremenu od doma, kljub temu, da smo do potankosti prebrali vse vremenske prognoze tega sveta. Zguba cajta v glavnem…ali pa ne 😉

Struska, Korenscica-1653

Struska, Korenscica-1661Stojan hiti vrteti film v svojem aparatu… 😉

Struska, Korenscica-1656Sam pa se kar ne morem nagledati.

Struska, Korenscica-1666Na sončku so vse muke s soparo v spodnjem delu pozabljene. Potegnemo naprej proti planini.

Struska, Korenscica-1669Pogledujemo gor na flanke…

Struska, Korenscica-1674Pod planino nas spet sreča pas megle…

Struska, Korenscica-1678…na planini pa spet sonce in čudoviti razgledi.

Struska, Korenscica-1684Na žalost bajta na planini sameva…tudi ob vikendih, za razliko od pred parih let nazaj, ko je Vampretov Mitja med vikendi z veseljem prišleka postregel s toplim čajem. Foušija dela čudeže…tudi tu gor.

Struska, Korenscica-1686Pri koči si oddahnemo, usekamo dve ali tri moške, Stojan pa nam razloži sestavo njegovih “laufarskih” pancarjev. Glede na sezone, ki so skromne s snegom, je klipsne zamenjal kar s tistimi, ki jih ima na rolerjih. Čakamo, da namontira še koleščke 😉

Struska, Korenscica-1688Proti kontejnerju radioamaterjev na Struški nas spremlja močan veter in “megla v pasovih” kot radi slišimo iz ust naših vremenarjev. (mnde jih je na ARSO zaposlenih 150, pa ne trofjo vremena tko k se zagre)

Struska, Korenscica-1694

Struska, Korenscica-1697Ko nas zajame belina zgolj po občutku in spominu hodimo navzgor, vsake toliko pa se nam odpre…in takrat je kaj videti.

Struska, Korenscica-1700

Struska, Korenscica-1690Na vrhu Struške le najdemo kontejner.

Struska, Korenscica-1702Sledi kratek postanek, malca in gruppenfoto.

Struska, Korenscica-1716

V planu je smučanje proti planini Seča.V megli, da bi jo laho rezal se odpravimo proti navideznemu cilju. No, pri orientaciji nam seveda zelo pomaga močan veter, s katerega bi se najraje čim prej podrzali.

In smo se…nekoliko prezgodaj, tako, da spust zaključimo v konti precej pred planino. Do tega spoznanja smo prišli prav tisti trenutek, ko se je za par minut odprlo nebo pred nami.

Struska, Korenscica-1721

Nič za to. Ponovno vprežemo pse in nazaj proti vrhu. Seveda jih je v konti najbolj poslušal Jure, saj je bil on pobudnik, da gremo tja dol. No, na srečo je imel v ruzaku porcijo baklav…tako, da se minusi malo zglihajo 😉

Struska, Korenscica-1734

Za naslednji cilj si izberemo vrh Korenščice. Spet navidezni, saj je smučanje skozi meglo na Struški podobno občutku, ko padeš v cisterno z mlekom. Včasih ne veš niti kje je gor in kje dol. Če pljuneš vsaj veš v katero smer se premikaš.

Vrhnja flanka vseeno lepa, trda in uživaško smučljiva, nižje najdemo še lepo mehko kložo.

Struska, Korenscica-1741 Struska, Korenscica-1745

Struska, Korenscica-1752 Struska, Korenscica-1758 Smuko zaključimo precej nad višino bajte na planini, tako, da prismučamo direktno do močila nad bajto. Od tu spet bolj orientacijsko kot fizično zahtevno iskanje zastavljenega cilja. Ko smo tik pred vrhom Korenščice šele vemo, da smo tam.

Plaz s Korenščice pustimo za drugič, saj je vidljivost na čase res nična, nato pa spust naravnost z vrha proti cesti skozi gozd.

Struska, Korenscica-1763Pod vrhom sneg za vriskat, nižje nad cesto pa se preobrazi v težkega južnjaka. Nič kaj stegencem prijazno.

S ceste nas čaka le še spust skozi bukov gozd, kjer se navadno do zadnjega skriva pršič. Tokrat ni bilo tako. Pomladne temperature so naredile svoje.

Struska, Korenscica-1773Čez Pusti rovt gremo kot po jajcih, sej je treba že iskati zaplate snega, po cesti pa se še da normalno do avta.

Sledi še analiza in hidriranje v dolini v upanju, da nam prihajajoča fronta ne uniči “peskovnika”

Lep dan je bil…tak, za kavčanje…po napovedih vremenarjev 😉

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja