,

Mohar (2605 m) in Hilmersberg (2673m)

Po turi pri sosedih v Italiji pade dogovor, da gremo pogledat še k sosedom v Avstrijo. Napoved za Zgornjo Koroško je lepa, izbrati je treba le še cilj. Jure se ukvarja s tem, kam in kdaj. Odločitev pade, da se zapeljemo do Sadnikhausa. Penzion se nahaja na 1880 metri nad morjem. Nino se javi za šoferja, v ekipi pa je še Žiga.

Do koče in okoliških kmetij in hiš je cesta zgledno plužena. Pod vrhom sicer zasnežena, vendar lepo prevozna z zimskimi pnevmatikami. Glede na to, da gor grede srečujemo domačine, ki svoje pamže vozijo v dolino v šolo, je verjetno cesta oskrbovana tudi ob višji snežni odeji. Hm, bi lahko naše komunalce poslali tja na šolanje 😉

Asental-2192Pred gostiščem se opremimo pri po dolgem času vsaj malo zimskih temperaturah. Ob osmih je v avtu kazalo -6 stopinj. Sneg pod smučkami lepo škriplje, tisto tipanje s palicami po celcu med hojo pa nam riše nasmehe tja do ušes. Za razliko od včeraj nas tu pričaka lepo posušen puhec.

Sonce počasi leze čez hribe na naši desni in z vsakim korakom so razgledi lepši. Magernigspitz je še v senci, med tem, ko se nad nami jutranji hlad umika soncu.

Asental-2208

Asental-2206Da smo še v senci je kriva vrsta vrhov za našim hrbtom.

Asental-2211Preden sonce pokuka čez hribe se na kratko ustavimo…

Asental-2219…in uživamo…;)

Asental-2214Ko sonce pride čez hribe temperatura postane ravno pravšnja, da človek lahko sname gornji sloj oblačil. Z užitkom se vzpenjamo čez planine proti Moharju.

Asental-2226In kamorkoli se ozreš, na vse strani užitne flanke.

Asental-2236Pogled proti Lienškim Dolomitom.

Asental-2238Predhodniki ki so rezali špuro niso šli do vrha, tako, da zgornjo polovico poti sami režemo smučino. No ja, Jure se je javil 😉

Asental-2256Za našimi hrbti pa tole…

Asental-2259Pa še pogled na desno proti našemu drugemu cilju.

Asental-2260Kmalu se nam pokaže prvi današnji cilj.

Asental-2261Ko prilezemo na severozahodno stran grebena, ki pelje proti vrhu pa tole…Enkrat za spremembo pogled na Triglav na turi nadomesti pogled na Grossglockner.

Asental-2267 Asental-2263Na vrhu pa razgledi…proti severu Sonnblick z družbo.

Asental-2269Pogled proti jugu…

Asental-2272…in zahodu.

Asental-2273Tam čez pa ta veliki.

Asental-2275Ob vseh teh razgledih sledijo še priprave na spust, uživanje v brezvetrju (tu imajo hribe tako zrihtane, da na vrhu še vetra ni 😉 ) in pa skupinsko fotkanje.

Asental-2278-2Od tu naprej postane fotoaparat v mojem ruzaku za danes samo še balast. In to samo zaradi neoriginalne baterije, ki se v načinu Live View v kombinaciji z nizkimi temperaturami prekleto hitro izprazni. Tako sledijo Juretove fotke.

Spustimo se najprej do sosednjega predvrha, od tod pa po lepi flanki v smeri pristopa.

Asental-0056Domačinom z največjim užitkom pred nosom pokracamo flanke.

Asental-0080 Asental-0067Tu si Nino privošči še kopanje v pršiču, s tem, da v beli gmoti izgubi sončna očala. Na njegov predlog mi potegnemo naprej, on pa se spusti do koče…po tavhanju za očali.

Odsmučamo do planine Gratzeralm kjer se priključimo na gaz, ki jo malo pred nami vreže starejši domačin proti Hilmersbergu .

Asental-0106Na vrhu spet brez najmanjše sape preštejemo hribe in izprežemo pse.

Asental-1390389946206Sledi samo še vriskanje in uživanje v zavojih po pršiču, mestoma pa mehki kloži brez hudo nesramne skorje…vse do koče.

Asental-0191 Asental-0130

Asental-0160 Asental-0145Asental-0181 Asental-0176Sledi le še analiza ture in hidriranje v Sadnikhausu, nato pa pot proti rodni grudi.

Še bomo šli tja 😉

Še GPS sled, ki pa žal ne zajema spusta iz Kluidhohe: Mohar in Hilmersberg

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja