Cortissons (Klavni noži)

 

Zanimivo, kako teden hitro mine, če delovni teden lahko presekaš s tremi lepimi dnevi v hribih. Ker se tudi v nedeljo obeta lep dan, se z Danijem in Matijo spet zberemo.

Čez Pecol

Izbira ture za nedeljo je vedno precej nehvaležno delo, saj se je turna smučarija precej razširila, posledično so tudi izhodišča precej zaparkirana, hribi pa ponekod že kot mravljišče. Pa nič za to, še vedno se najde kak košček neobljudenega nekoristnega sveta.

Glede na vremenske peripetije v preteklem tednu, glede na videno v hribih, glede na doživeto…na koncu prepriča Stojanova objava z naslovom “Brez napake”. Curtissons (Klavni noži) je naš današnji cilj.

Na pot se podamo dokaj pozno, ob 7.30 iz Jesenic. Na izhodišču na sedlu V Žlebeh še najdemo enega izmed zadnjih parkingov. Tako kot množica, se podamo do planine Pecol, zatem pa za razliko od mnogih, krenemo proti cilju bolj levo. Na planini se zapletemo v klepet še s Klemenom Gričarjem in njegovo klapo. Na naše presenečenje je pred nami samo 1 (z besedo: EN) turni smučar. Vrh torej dosežemo drugi, tretji in četrti ta dan.

Vzpenjamo se v lepem sončnem vremenu, tudi veter nam ne nagaja. Ko pa dosežemo vrh (zadnjih 30 metrov brez smuči), se kot bi mignil s severa pripelje gmota oblakov, ki zakrije sonce, mi pa posledično v enakem tempu pospravimo cucke in se vijugajoč podamo v dolino. Med tem so se proti vrhu že valile množice turašev.

Tajming smo imeli torej idealen, le sonce ni sodelovalo z nami. Posledično smo imeli smučarijo v nekoliko difuzni svetlobi, kar pa ni pretirano motilo, saj je podlaga očitno v teh koncih že teden dni skoraj identična…trda, z odseki mehke tanke klože na trdi podlagi, kjer pa je skorja, se le ta pod smučarjem ne pretira pretirano.

Na izhodišču v Žlebeh opravimo kratko analizo, ob povratku pa se zatečemo še v varno hišo na Dovjem, kjer od odtalih “sotrpinov” naberemo še podatke o razmerah na drugih kucljih v krogu 50 km.

Jutranjo mašo smo spet preskočili, kljub temu pa smo imeli čudovit dan.

Nad Pecolom

Mimo pašnikov z razgledom

Klemen in njegova klapa

Klemen jo mahne na Vrh Strmali

Špik nad Policami (Montaž)

Vršaki nad Pecolom

Bele poljane

Špik nad Policami (Montaž) kot čudovita kulisa

Špik nad Policami (Montaž) kot čudovita kulisa

Razgledi

Cortissons, v ozadju Montaž

Z grebena pogled tja čez

Zabuš, Strma peč

Zabuš, Strma peč z vrha Cortissonsa

Na vrhu Cortissonsa

Pogled čez Pecol na Kaninsko pogorje

Na strehi Cortissonsa

Večina gor, mi pa dol

Dani v preži

Dani v preži

Dani v preži

Dani v preži

Matijev pobeg pred oblaki

Čez bele poljane

Tam čez pa veter

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja