, ,

Hruščanski vrh – Rožca

Pravijo, da gre osel samo enkrat na led. No, na pršič se gre dvakrat ali večkrat, če se le ponudi priložnost.

Migranti

In se je. Glede na izkušnje in doživetja preteklega dne, smo si bili enotni v ideji, da na upravno enoto v čezmejno Podrožco osebno odnesemo vloge za začasno prebivališče. Ob poslušanju in prebiranju novic na lepši strani Karavank smo pač prišli do jasne ugotovitve, da je naše državno vodstvo že zdavnaj izgubilo kompas. Zato bo najbolje, da gremo s trebuhom za… ups, s smučmi za pršičem.

Jutro je bilo bolj čemerno od prejšnjega dne, a nam to ni vzelo upanja. Tokrat se iz Zakamnika, kjer smo parkirali, po spluženi cesti na smučkah podamo v smeri Martinčevega rovta. Še preden pa ga dosežemo, se po gozdni vlaki povzpnemo tako, da Hruščansko planino dosežemo pri lesi. Od tod po zahodnem grebenu na vrh, kjer zavetje poiščemo za vršnim grebenom. Priprave na spust in skozi zimsko pravljico vriskajoč do upravne enote v spodnjem delu planine. Smuka proti vložišču za začasno bivališče je bila še vedno izvrstna. Tako, kot se za kulturno ljudstvo spodobi, se lepo posedemo v vrsto in ob pitju izotoničnih napitkov čakamo, da nas kdo pokliče v urad. Od tega na koncu ni bilo nič. Še celo več: ko smo skozi špranje objekta pogledovali v notranjost, smo na žalost ugotovili, da smo zgrešili stavbo. Štala baje ni bila še nikoli upravna enota.

Nekoliko žalostni se čez Rožco podamo nazaj na našo stran, v kruto realnost, kjer dnevno padajo maske, takšne in drugačne, kjer vsak dan trepetamo, da nas bodo zaprli v kevdre. Po skorjastem snegu z Rožce oddrićamo proti Hruščanski planini, od tod pa skozi gozd in čez Martinčev rovt in po cesti nazaj na Zakamnik. Ob hidraciji je še nebo nekoliko zajokalo, mi pa kljub vsemu srečni, da imamo praktično na “dvorišču” možnost za pobeg od bedaste realnosti, ki nam jo riše naša politika.

Na zemljevidu smo tokrat zarisali 12 km dolgo sled z dobrimi 900 metri presmučane višine.

Smučarsko migrirali: Rok, Boris, Blaž, Metod, Nejc, Jure in pisec.

Julijci

Migrant Metod

Jesenice, mesto, ki ima morje in hribe. Kaj lepšega si človek lahko zaželi?

Baba dneva. Dovška Baba

Pr Izidorju

Migrant Nejc

Migrant Metod

Migrant Blaž

Migrant Jure

Migrant Jure

Migrant Jure

Migrant Nejc

Migrant Nejc

Migrant Nejc

Migrant Nejc nese vlogo

Razočaran nazaj na Rožco

Lepo

Pravljica

Zafrajhane

Pogled čez Hruščansko planino

Les je lep

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja