Belska planina, 1682 m

Čez vikend ga je spet nasulo. Ravno prav. Šolarji imajo počitnice, pa naj še oni doživijo tisto pravo zimo z veliko snega. Po mestu so kupi nakidanega snega, po rokah žulji od lopate, v hrbtu pa tiste trapaste bolečine, ki jim še musklfiber ne moreš reči. Ja ni je boljše terapije kot it na sonce. V tem primeru na smučke in na sneg.

Na ponedeljkovo jutro so se vsi potencialni kandidati spuntali in ostali doma ali šli po opravkih. Zato se sam nabašem v mojo kantico in se zapeljem do Javorniškega rovta in naprej do ceste za Križevec. Tam someščan Peter s svojo najdražjo čaka, da bi šel s terencem proti Križevcu. Cesta je bila namreč zaparkirana. Ob tem mi ponudi prevoz, ki ga z veseljem sprejmem. Takoj, ko se vlečna služba odstrani s ceste štartamo. No, snega je le preveč, tako, da naredimo dobrih 200 metrov z avtom po cesti…naprej pa na smučeh in na krpljih. Sam nekoliko pospešim v mir in tišino…

Belska planinaPo cesti so še nekaj sto metrov naprej kolesnice traktorja, nakar tudi te izginejo. Razveselim se gazi, ki so jo naredili predhodniki s smučmi. Hoja je prijetna. Opazujem naravo, uživam v tišini. Sem in tja se že sliši petje ptic. Zima se bo počasi le poslovila…čeprav zimska pravljica okrog mene ne kaže na to.

Špura na mojo žalost na Križevcu pelje naprej po cesti v smeri Savskih jam. Ni druge, zavijem desno v celca.

Belska planina-6841

Tempo se nekoliko upočasni, po par sto metrih se na precej zdelanih kožah pod smučkami začne delati cokla. Zadevo delno saniram s kosom sveče, namažem kužke in gas.

Belska planina-6843

Na Pustem rovtu tokrat le ni odneslo vsega snega. Prvič v letošnji zimi. Mala Golica in Golica pa se spet muzata tam za oblaki, na katere danes nisem kaj preveč jezen, saj ustvarijo še bolj pestro nebo.

Belska planina-6844

Lovska prižnica je danes tudi le del zimske pravljice…

Belska planina

Začuda me tokrat s Pustega rovta ne odganja veter, zato uživam v razgledih. Tja gor me nesejo noge…

Belska planina

Za planino se mi nasmeh razpotegne do ušes, ko ugledam smučino vrezano v globok sneg. Predhodniki so s Križevca zavili na Markeljnov rovt, nato pa sem gor. Ko stopim vanjo imam občutek, da so mi noge zbezljale. Razlika je očitna…

Belska planina-6853Med potjo po gazi upam, da so šli predhodniki v mojo smer. No, na žalost po par sto metrih ugotovim, da so šli proti Ptičjemu vrhu ali sedlu Kočna. Sam sem se pač namenil proti Belski planini…in tja jo mahnem.

Belska planina-6856

Snežna odeja je tu še nekoliko debelejša. Skušam ujeti sled, ki se pozna še od sobote preden je padel zadnji sneg, vmes pa se sprašujem, kje hudiča se je zataknil Peter. No, na moje veselje me kmalu

dohiti in nekoliko razbremeni. Z veseljem mu prepustim rezanje špure.

Belska planina

No, pa se le lahko nekoliko bolj predam uživanju v razgledih. Mala Golica se le sramežljivo pokaže izpod kape…

Belska planina-6858

Midva pa naprej proti soncu…

Belska planina

Pogled na pobočja nad cesto obetajo lepo smuko še v naslednjem mesecu. Tudi “smučišče” s Korenščice je po nekaj letih spet lepo zalito.

Belska planina-6868

Belska planina-6871

Razgledi pa…

Belska planina-6874Po razgledni cesti le prigaziva do pastirske koče na Belski planini ( Planina Svečica). Koča letos na žalost ni oskrbovana tako kot lani, ko je bil Mitja vesel vsakega obiskovalca. Če bi fovšija gorela…

Belska planina-6876

Vrh Struške se spet skriva v meglicah in oblakih.

Belska planina-6879

Pri koči se s Petrom okrepčava in pokramljava, nato pa se počasi spustiva po gazi nazaj. Po cesti voziva do pod Korenščice, kjer zavijeva levo v redek bukov gozd. Spet so vratca že postavljena 😉

Belska planina

Sonce je v zgornjem delu nekoliko ojužilo sicer prvovrstni pršič, tako, da je bilo vijuganje nekoliko oteženo. No to naju ni kaj dosti motilo. Vsak sva pač nekajkrat preizkusila kako globoko se vdre ob padcu…brez posledic.

Sneg je padal z jasnega…z vejevja nad nama, midva pa z užitkarskim tempov v vijugah proti dolini.

Belska planina-6891

Belska planina

Smučava direktno proti cesti, ki pelje Za Mavro, od tod pa po cesti in kratki ravnini do ceste, ki pelje na Križevec. Po uhojeni gazi preostane le še smuk do avtomobilov nad Domom Pristava.

Ocena…hm, a je potrebno? 😉

Mislim da ne. Fotografije povedo, da je za nami še en lep dan.

Peter je med tem, ko se je “žival” matrala, ustvaril tale posnetek 😉

5 replies
 1. Tim says:

  Danes(petek) sva bila s kolegom gor. Brez krpel in različnih pripomočkov sva do gor potrebovala 4h. Oba bordava, tako da je bila pot gor mučna – bootsi… Bl perfetknega dneva nebi mogla izbrati. Mogoče je boli malo pretoplo, kar se je vidlo/čutilo na snegu.
  Drugače Vam pa hvala za tele slike in napotke. Zelo so nama pomagali, saj sva šla prvič sploh kamorkoli na turno.

  L.P. Tim

  Odgovori
 2. 100jan says:

  Super, kot v živo 🙂 Pa še prošnja: A bi skočil ju3 na Jerebikovc. Saj lahko kar telefoniraš kako je… LpS

  Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja