Slatnik, 1609 m, Šavnik, 1576 m

Čas je bil za nabavo novih pancarjev. V sredo se oglasim v Iglu sportu na Viču. Mare mi odlično svetuje pri nabavi. Odločiva se za Scarpo. Že ob nabavi pa se dogovoriva za petkovo turo.

Ideja, da se z enim avtom zapeljemo do Bohinjske bistrice, z drugim pa na Soriško planino je v četrtek zvečer po telefonu le še potrjena. V petek zjutraj zbor ob pol sedmih. Ekipa: Luka, Drago, Mare in jaz. V prelepo in tiho jutro zakorakamo s parkinga pod smučiščem pod Lajnar proti Slatniku.

Šavnik-6982

 Smučišče še spi, ko se mi že sončimo. Ob osmih zjutraj je že prijetno toplo.

Šavnik-6987Na levi strani se Lajnar koplje v jutranjih žarkih…

Šavnik-6989

Sneg je skorjast, tako, da drži moža na smučeh, le mestoma se predre. Višje v senci Lajnarja je celo tako trd, da je potrebno nekaj več pazljivosti, da te na strmini ne odnese. Srenačev nismo natikali, saj je edina večja klančina le pod in nad kasarno.

Šavnik-6995

Ko gremo višje je vse skupaj že malo kičasto… Proti Slatniku trd speglan sneg, sonce v ozadju…

Šavnik-7008

Šavnik-7022

Šavnik-7018

Šavnik-7023

Šavnik-7027

Šavnik-7035

Stara kasarna, ostanek Alpskega zidu, počiva v snežni tišini.

Šavnik-7034

Kmalu smo na vrhu Slatnika, kjer se nam odpre razgled še na drugo stran…proti Julijcem, Bohinju, Karavankami…

Šavnik-7029

Nekako se nam ne mudi preveč z razglednega vrha. Iz meglenega morja kukajo le zasneženi vrhovi. Iščemo cilje za naslednje ture…

Šavnik-7044Še pogled proti soncu za hrbtom in Lajnarju…

Šavnik-7045

…nato pa spust v dolino med Slatnikom in Šavnikom.

Šavnik-7029

Že po prvih zavojih smo ugotovili, da bo verjetno danes spust težji od vzpona. Sneg je mestoma trd, mestoma pa skorjast, tako, da se v vsakem zavoju skriva presenečenje. Že v zgornjem delu so se pričele naše akrobacije. Pa vseeno, nasmejani prispemo v dolino med obema vrhovoma. Vprežemo kužke in spet proti soncu.

Šavnik-7069

Po kratkem vzponu smo spet na lepi razgledni točki…

Šavnik-7077

Tu smo še bliže Črni prsti…

Šavnik-7099

…Triglavu z okrasjem…

Šavnik-7105

Privoščimo si daljši postanek, saj je ura še precej zgodnja, naša dnevna soba pa je tudi tako okrašena, da bi bil greh hiteti naprej.

Šavnik-7094Po zajtrku se še preštejemo…

Šavnik-7114…nato pa v smeri severozahoda odsmučamo v smeri še enega “turnosmučarskega središča”. Nekje spodaj teče stara družinska proga smučišča Kobla.

Šavnik-7121Spet se borimo s skorjastim snegom. Vsak zavoj je projekt zase. Pa nič zato…dan je prelep za jamranje.

Šavnik-7127

Šavnik-7141

Šavnik-7147

Po zgornjem delu nas čaka vožnja skozi “vratca” proti meglenemu morju. Šavnik-7151Tokrat je “proga” nekoliko bolj zaprta. Bukova vratca so postavljena nekoliko bolj zaprto kot v preteklih turah. Predelan sneg z dodatkom skorje nam še dodatno da misliti. No, pa vseeno se najde dovolj prostora za nekaj uživaških zavojev po lepi naklonini.

Šavnik-7154

Po slalomu, na srečo brez poškodb tako za nas kot za drevje tam gor, prispemo na traso “družinske” proge pod Koblo.

Šavnik-7160Sledi še kratek vzpon, nato pa spust proti Kobli. V stegencih se že čuti tisti pekoč občutek. Posledica “bloškega” stila smučanja. Pa nič ne de. Dneva še ni konec, razgledi so še vedno lepi, do piva v dolini pa tudi ni več daleč.

Šavnik-7165

Tudi v dolini se je megla že razkadila. Samo “zajla” za obešanje perila proti Kobli kazi razgled…na žalost.

Šavnik-7167Spodnji del Koble nam ponudi še užitkarsko vožnjo po ojuženem celcu. Pravi balzam za stegna po borbi s skorjo tam gor.

O turi: spet ni vredno, da bi dajal pluse in minuse ture na vago, saj plusi vedno prevagajo. Dan je bil čudovit, družba odlična, razgledi da bi joh odnesel domov…pa še jutrišnja napoved je spet lepa. Kaj češ lepšega? 😉

Pa še to: Mare, hvala za perfektno svetovanje pri nabavi pancarjev in za odlično izbiro ture!

zp8497586rq
2 replies
 1. Tadej says:

  Ej super ste to naštudiral. Zelo pestra in zanimiva ter neobičajna turca… Ja drugo leto bo očitno to že zasičeno z novimi progami.Medtem ko sem na bolniški, sem prav razmišljal kje ste in sem bil prepričan da si šel z Jurcem in ostalimi v Bolgarijo…

  • miro says:

   Oj
   Bolgariji sem sem odpovedal. Preveč drugih projektov.
   Kdo je pa teb na bolniško dovolu it? 😉
   Pocajtej se čim prej!

Comments are closed.