Hruščanski vrh, 1776 m

Mimo vseh gorniških pravil (predvsem tisto o zgodnjem vstajanju) se v mojo dolino malo čez enajsto dopoldne pripeljeta Polona in Stojan. Pr Čufar me pobereta, nato pa se zapeljemo do Rogarjevega rovta. Cesta lepo prevozna, le sem in tja se še najde kaka zaplata snega in ledu.

Smučke na noge, ruzake na hrbte in gas v breg.

Hruscanski vrh-0911Temperature in snežna odeja čez rovt spominjata na pomlad. Z nekaj izogibanja kopnim zaplatam, krtinam in kravjekom pribrcamo na Hruščansko planino. Kratek predah pod najlepšo smreko v Karavankah (po Stojanovem mnenju), nato pa naprej.

Hruscanski vrh-0924Ob uživanju v razgledih uzremo trop gamsov na pobočjih Hruščanskega vrha. Uživajo v soncu in se ne dajo motiti. Še celo pot navzgor smo pod budnim očesom teh kraljev višin.

Hruscanski vrh-0926Ko v pripeki pridemo na sedelce, se nam odpre še pogled proti Julijcem.

Hruscanski vrh-0933 Hruscanski vrh-0935Na vrhu nas pričakajo razgledi na sončku, tokrat brez vetra. Kratka pavza, pomenek o tem kam se bomo zapeljali in pa seveda grupno fotkanje 😉

Hruscanski vrh-0948 Hruscanski vrh-0950

Hruscanski vrh-0946Odločitev pade, da se spustimo na sedlo med Dovško Babo in Hruščanskim vrhom, od tam pa skozi redko macesnovino proti avstrijskemu Medjemu dolu oziroma planini Rožca. Nekaj zavojev v macesnovini nam lepo uspe. Sneg je tu skrit pred soncem, le malo premalo ga je za brezskrbno uživanje. Sem in tja se najde kaka “mina”. Nadaljujemo po prostrani belini, mešanica med skorjastim snegom, trdo in mehko kložo, ko pa se zasliši vriskanje kogarkoli od nas nam je vsem jasno, da je to optimum smučarije te dni v tem delu Karavank.

Hruscanski vrh-0953 Hruscanski vrh-0960Stegenca lepo pečejo, zato počitek na soncu ni odveč.

Hruscanski vrh-0961 Hruscanski vrh-0964Uživaško nadaljujemo v senco do konca planine.

Hruscanski vrh-0976 Hruscanski vrh-0983Klek se še koplje v soncu med tem, ko je tu spodaj že začelo stiskati.

Hruscanski vrh-0987 Na poti nazaj na izhodišče pade odločitev, da bi bilo škoda ne iti še enkrat po zadnji flanki navzdol. In smo šli.

Hruscanski vrh-0991Pa še enkrat navzdol, vse do pršiča spodaj na koncu planine.

Hruscanski vrh-1016 Hruscanski vrh-1020Nazaj proti Hruščanskemu vrhu hodimo že v senci. Sonce nas pričaka šele na sedlu med Babo in vrhom.

Hruscanski vrh-1044Nastavimo se še zadnjim toplim sončnim žarkom, nato pa v družbi dolgih senc nadaljujemo prioti vrhu.

Hruscanski vrh-1046 Hruscanski vrh-1049Pri Izidorjevi kapelici med debato počakamo še, da gre sonce k počitku.

Hruscanski vrh-1052Za Belščico in Stolom se barve neba že spreminjajo…

Hruscanski vrh-1063

 

Dovška Baba se odene v toplejše barve…

Hruscanski vrh-1067…mi pa jo potegnemo po pobočjih Hruščanskega vrha proti planini.

Hruscanski vrh-1080Še zadnji pozdrav soncu, preden se spustimo v ojužen sneg. Mestoma je pod smučkami začutiti že kak kamen, še posebej spodaj na melišču. Hruscanski vrh-1082

Zato pa so barve toliko lepše.

Hruscanski vrh-1086

Hruscanski vrh-1092

Hruscanski vrh-1099

Ja, to so Jesenice, tiste grde, umazane, zasmrajene, zakajene in ne vem kaj še vse Jesenice. In ja, ta Hruščanski vrh vsak dan gledam skozi okno od doma. Ma živa svinjarija, vam povem 😉

Matr kje jest žvim! 😉

Poloni in Stojanu hvala za odlično družbo!

3 replies
  1. Matej says:

    Sam res, tole ni za nikamor… U Lublano se presel, maš tak lep pogled na Šmarno, ne pa tole belino, boš še snežno slepoto dobu:P

    Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja