Včasih se zdi, da se dan ne bo obrnil v pravo smer. No, takrat je navadno najlepše.

Belska planina z Julijci

Z Matijem sva se večer pred četrtkom spogledovala z idejo o smuki s Kotovega sedla. Matijeve obveznosti so zjutraj pretehtale pri odločitvi. Tako se usmeriva proti Planini pod Golico do Savskih jam, kjer po zgledno pripravljeni sankaški progi nadaljujeva v smeri Markljevega rovta. Temperature niso nič kaj zimske niti ob hladnem potoku, zato se sprašujeva, kakšna smuka naju čaka. Do Belske planine nama vreme z razgledi lepo služi, takoj ko stopiva na planino, pa naju zagrne megla. Na srečo nadaljujeva in le dobrih 100 metrov od pastirske bajte v smeri vrha se meglice razkadijo in ostanejo pod nama. Še več: megleno morje sega vse do Julijcev tam čez Gornjesavsko dolino.

V zmernem tempu prideva do kontejnerja radioamaterjev, kjer si poiščeva zavetje.

Smučava tokrat v nekoliko drugačni smeri kot običajno. Z Velikega vrha se usmeriva po sredini lepo speglanega grebena Struške vse do močiva nad pastirsko bajto, nato pa na ročni pogon in s pomočjo štanfanja doseževa greben severno od Korenščice. Tu se spustiva proti Lepemu vrhu od koder odsmučava v gosto meglo v Kočno. Ostane nama le še smuk čez Markljevo planino in skozi Savske jame na izhodišče.

V čudoviti samotni turi srečava tri turaše, dva ruševca in dve kuri le streljaj nad pastirsko bajto na Belski planini. Na severni strani Lepega vrha naju pozdravi gloria, v Kočni pa Branka. Srečanja po dolgih letih sva se razveselila oba.

No, med hidracijo v Baru Žičnica ugotoviva, da so bili glasovi nekje okrog Kočne Andrejevi. Le ta je meglo rezal tod okrog, le videli se nismo.

Uživala: Matija in pisec.

Belska planina

Belska planina

Julijske alpe

Od Golice do Kepe

Julijske Alpe

Matija

Julijske Alpe

Matija na Velikem vrhu

Julijske Alpe

Matija

Matija

Matija

Matija

Matija

Čez morje oblakov

Karavanke

Gloria

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja