, ,

Kriški podi

Že lep čas na tej strani ni bilo objave, zato je že čas, da se spet začne dogajati. Prav tako je bil že čas za eno lepo turco po naših Julijcih.

Z Anžetom sva v četrtek zvečer na vezi in hitro se dogovoriva, da se v petek popoldne, ko se naspim iz nočne, odrine proti Vratom, nato pa naprej v višave.

Rečeno storjeno. V petek malo čez dve v Vratih oprtava ruzake in se s parkirišča podava pod stenar. Sonce še boža dolino in očaka, med tem, ko sama napredujeva v senci. Na počivavu uživava v razgledih.

Kriški podi-6396Višje pod stenami mrzel veter, ki potegne še čez lanski sneg na melišču da vedeti, da se je poletje tu gor že pred časom poslovilo. Mimo tropa ovac, ki mulijo še zadnje sočne trave prečiva še zadnjo flanko snega, ki bi bil še lepo smučljiv. V vrh Stenarja se zaletavajo oblaki, med tem, ko v dolini izgleda prijetno toplo.

Kriški podi-6405Pod Stenarskimi vratci zavijeva desno proti Gubnem in Križu. Čez od snega in vode obdelane gladke skale in mimo neštetih skalnih razpok se povzpneva do grebena pod Križem. Od tod se v jasnem vremenu vidi Pogačnikov dom na Kriških podih, Trenta, proti severu pa Krnica, Gornjesavska dolina… Tokrat ni tako. Na vrhu naja pričaka glorija in pa nična vidljivost na Trentarsko stran.

Kriški podi-6411Oblaki s Primorske strani gredo vse višje in višje. Sama najprej slediva smerokazu za kočo na Kriških podih, ko pa nama megla začne delati preglavice pri orientaciji se odločiva, da je pametneje poklicati v kočo in povprašati kam in kako. Po telefonskem pogovoru z ekipo v koči se Matjaž, pomočnik oskrbnika, ponudi, da nama pride nasproti. Lepa poteza predvsem zato, ker se vidljivost ni boljšala, sonce pa je tudi že padalo proti zahodu. Tačas, ko na grebenu čakava s katere smeri se nama oglasi Matjaž uživava v razgledih. Očak je seveda prvi, ki je nad oblaki.

Kriški podi-6425

Kriški podi-6436

Indijanec v Šplevti lovi še zadnje sončne žarke.

Kriški podi-6439 Kriški podi-6441

Križ je že v senci, med tem, ko se Stenar še sonči.

Kriški podi-6462Tudi Karavanke se počasi poslavljajo od dneva…

Kriški podi-6450

…Anže pa uživa.

Kriški podi-6454Svetloba zahajajočega sonca in oblaki s Trente iz sekunde v sekundo rišejo nove umetnije narave.

Kriški podi-6484

Kriški podi-6479

Kriški podi-6484

Naenkrat pa kot bi odsekal. V trenutku se oblaki razkadijo,tako da pogled navzdol seže do Zgornjega Kriškega jezera, nad njim se jasno vidi pot proti Pogačnikovemu domu, takrat pa se tudi zaslišijo klici Matjaža tam spodaj. Odhitiva v njegovi smeri, saj se dan počasi poslavlja.

MatjažMed potjo proti koči z oskrbnikom iz Krškega prijetno pokramljamo. Mož pove kako poteka delo v koči, kakšno je življenje tu gor. Po svoje mu zavidam, po drugi strani pa je njegovo delo in delo ekipe tu gor garaško. Glede na to, da v zadnjih letih veljajo za eno prijaznejših planinskih postojank v naših hribih si skoraj ne morejo privoščiti slabega dneva. Gorniki prihajajo in odhajajo. Njihovi vtisi in spomini ostanejo. Večina se jih rada vrača, kar je najboljši dokaz, da delajo dobro. Tudi sam se bom, saj je Matjaž s svojo gesto in pomočjo dokazal, da je predvsem človek, pripravljen v vsakem trenutku priskočiti na pomoč.

Ko vsi skupaj prispemo v kočo se dnevna svetloba že poslovi. Piskri na peči pa obljubljajo dobrote. Nasmejani Neža in Nina naju prijazno postrežeta z zelenjavno juho, pasuljem…

Neža, Matjaž, NinaMoj pasulj je šel še enkrat v lonec, saj mi barve neba odhajajočega dneva niso dale miru. Najprej pogled proti nebu nad Trento. Nebo se odene v škrlatne barve, pojavijo se prve zvezde.

Kriški podi-6497

Kriški podi-6508Na vzhodu Luna počasi obsije najprej oblake…

Kriški podi-6506…ko pride višje, pa so njene svetlobe deležni še hribi.

Kriški podi-6533

Kriški podi-6532

Kriški podi-6531Spet so oblaki in meglice poleg zvezd glavni akterji na nebu.

Kriški podi-6523

Kriški podi-6518Po prijetnem vzdušju v koči se odpraviva spat na skupna ležišča. Matjaž nama pokaže ležišča poleg dimnika v vrhnjem nadstropju, kjer je prijetno toplo.

Ob petih naju zbudi budilka. Jutranja higijena, topla oblačila nase in pot pod noge. Podava se proti sedlu med Bovškim gamsovcem in Stenarjem na drugi strani…čakat dan. Steza se v soju Lune lepo vidi, celo markacije so vidne. Ko se nebo začne barvati sva na sedlu.

Kriški podi-6548Triglav je še pokrit s kapo, tako kot midva, saj na sedlu pošteno piha.

Kriški podi-6552Z minute v minuto se barve spreminjajo, hribi zasijejo v povsem drugi luči, nebo se obarva…

Kriški podi-6570

Kriški podi-6584

Kriški podi-6622

Kriški podi-6557Kljub temu, da je sonce že visoko, luna še kar vztraja na nebu.

Kriški podi-6599Občudujem rastlinje, ki vsako leto v nemogočih razmerah vedno znova vzcveti…

Kriški podi-6663

Kriški podi-6679

Kriški podi-6687Ko tudi Stenar dobi svojo dozo sonca…

Kriški podi-6645…in ko Triglav odvrže kapo…

Kriški podi-6657…takrat si poiščeva zavetje…

Kriški podi-6694…jedilnico z razgledom.

Kriški podi-6701Po zajtrku naju čaka še spust čez Sovatno v vrata.

Kriški podi-6719 Kriški podi-6721

Svetle skale obljubljajo še en lep dan v hribih. Midva sva imela dva taka.

Še bo treba it.

6 replies
 1. Polona says:

  No, tole pa so lepi spomini na moj drugi dom 🙂 Pohvala fotografu… Ne vem, če sem že videla lepše fotke s tega konca…

  Lp, Polona

  Odgovori
 2. Luka says:

  Res nore fotke!

  S telimi oblaki se men tud zdi, da je vedno tako – po eni strani so orientacijska nadloga, po drugi strani pa tako popestrijo fotografije oz. same razglede, da je joj :).

  Odgovori
 3. Ana says:

  Sem vama kar malo fovs, ampak hkrati hvalezna da nam, ki smo v dolini, preko svojih fotk ponujas toliko lepot. Hvala in na se mnogo lepih tur ;-).

  Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja