Tolsta Košuta, manj snega a več obiska

Janez me prepriča (pa ni bilo treba dosti), da ponovimo Tolsto Košuto. Tokrat v širši postavi kot pet dni poprej. Zborno mesto že standardno, nato pa proti Jelendolu in skoraj do parkirišča ob kamnolomu pod planino Spodnja Dolga njiva. Do planine so smučke na ramah, naprej pa vprežemo cucke in navkreber.

Snega je že precej manj kot prejšnji teden, pa vseeno še najdemo zasneženo pot na vrh.

Čez planino Spodnja Dolga njiva

S planine Zgornja Dolga njiva jo po žlebu potegnemo navkreber proti vrhu. Sneg je tokrat že precej mehkejši, saj v preteklih nočeh očitno temperatura ni padla pod ničlo. To, da jutro ni pretirano sončno, pa nam gre samo na roko, saj bi bilo naše “smučišče” že premehko za kako uživanje na poti navzdol.

Moštvo: Janez, Tomaž in Jože

Po žlebu navzgor, v ozadju Plešivec

Od Planjave do Jezerske Kočne

Meta proti vrhu, v ozadju Julijci

Razgled s hrbta proti hribom nad Jezerskim

Da je pomlad pred vrati in da je turno smučanje jako nevaren šport dokazuje dejstvo, da smo na skoraj 2000 metrih srečali tega lepotca.

Elan & Černi gad

Černi gad

Z Meto se povzpneva pod vrh Tolste Košute, sam potegnem prav do vrha, glavnina pa se martinčka na travi pod vrhom. Razgledi z vrha se iz minute v minuto spreminjajo, saj takšni in drugačni oblaki odpirajo in zapirajo nebo, svetlobi pa dajejo priložnost, da pokrajino obarva po svojem okusu.

Meta pod vrhom

Storžič

Nad Jezerskim

Storžič

Košutnikov turn in greben s katerega sva pred dnevi smučala z Markom

Smučišče z razgledom

Z vrha odsmučam sprva naravnost navzdol med kopninami, nato pa levo, kjer se sonči ekipa. Od tod skupaj nadaljujemo v uživaških zavojih skozi žleb proti planini.

Plaža pod Tolsto Košuto

Meta v elementu

Tanja v elementu

Marjana v elementu

Dynafit v elementu

Janez pravi, da je karbon odličen

Skozi žleb

Smučarija z vrha proti hrbtu pod Tolsto Košuto mestoma odlična, na nekaterih delih pa že nekoliko premehko. Prav tako skozi žleb, kjer se predvsem v spodnjem delu že lepo predira. Čez planine je potrebno vsak zavoj načrtovati preudarno, saj človek ne ve koliko se bo udrlo in koliko je še podlage.

Razumljivo se danes ne pripeljemo skoraj do avta ampak imamo v turo vštet še strečing…peš po cesti do avta.

Zadnji zavoji čez planino Spodnja Dolga njiva

Tolsta Košuta bo v naslednjih dneh verjetno zaključila z gostovanjem turnih smučarjev, zato se ji lahko le zahvalim za dve lepi turi.

Na svidenje naslednjo sezono s smučmi, definitivno pa tudi poleti brez njih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja