Ploh na Koroški Beli 2019

Po desetih letih so se fantje in dekleta s Koroške Bele vzeli skupaj in obudili star običaj vleke ploha. Sicer bi ga lahko vlekli skoraj vsako leto, saj se v modernih časih dekleta možijo bolj poredko, ko pa se, se raje v tistih lepih spomladanskih in poletnih mesecih, ne tako kot včasih, ko so se poroke dogajale šele takrat, ko je bil pridelek v kajžah, pozno jeseni in pozimi.

No, da se je letos po desetih letih vlekel spet predvsem za to, da “ornga” ostane, je moral biti izpolnjen osnovni pogoj: da se nobena od vaških deklet ni poročila med Božičem in pepelnično sredo. Drugi, verjetno še večji pogoj pa je bil ta, da so fantje in dekleta stopili skupaj in imeli voljo organizirati tako lep dogodek skozi praktično celo vas.


Podiranje ploha

Vse skupaj se je najprej začelo s prošnjo Agrarni skupnosti Koroška Bela, da jim podari brino. Po običaju naj bi fantje podrli tisto najlepšo srenjsko smreko nad vasjo. Ko je bilo prošnji ugodeno, so se fantje skupaj s starešino na pustno nedeljo z orodjem opremljeni podali na konec vasi za Štefelinovo novino pod Kozjim hrbtom. Starešina je odkazal brino in jo požegnal, fantje pa so pljunili v roke.

Ob zvokih harmonike in fantovske pesmi je zapela še amerikanka in v šolski uri je bila 31 metrov dolga in 117 let stara brina na tleh. Sledilo je le še beljenje in špacanje. Pozno popoldne je bila natovorjena na voz in pripravljena na transport do Lagoja, kjer so bila vaška dekleta že pripravljena na krašenje ploha z girlando” spleteno iz vej brine, ki je padla za ploh.Vleka ploha

V najlepšo vas pod soncem, stisnjeno med Malnež in Obešenk na vzhodu ter Alničami in Strano na severozahodu je Klub bevških fantov širše občestvo nagovarjal takole:

»Da ornga ostane: PLOH NA KOROŠKI BELI, 2019«
Za letošnjega pusta točno na pustni torek, 5.3.2019 ob 15.30 uri, bomo na Koroški Beli po desetih letih obudili star običaj vlečenja ploha. Ker se v predpustu ni poročilo nobeno dekle v vasi, bomo fantje posekali najlepšo smreko v srenjskem gozdu, jo očedili in pripravili za vleko skozi vas. Z vleko ploha bomo začeli ob 15:30 pri Zavelcinu in pot nadaljevali mimo Boltarja proti vasi…”

Fantje niso zamujali niti za minuto, saj se je točno ob 15.30 pri Zaveljcinu bralo iz knjige, ki je spremljala ploh na celi poti. Kmalu za tem je lepo število fantov, ki “niso odšli v pozabo” ploh potegnili skozi vas. Seveda na poti ni manjkalo pripetljajev, ki pritičejo pustnemu času. Tako je vaški miličar celo pot delal red in določal postanke, da “vol” na čelu okrancljanega ploha ne bi spustil duše. Tudi napojiti ga je bilo treba, tako kot vse fantine s cepini v rokah.

Vse je šlo gladko, vse do Frtinovega korita, kjer so vaška dekleta fantom postavila šrango, kar je tudi posebnost vleke ploha na Koroški Beli. Sprva je kazalo, da fantje nalogam na šrangi ne bodo kos in da bodo ploh vlekli nazaj v hrib…. vse dokler ni zaigrala harmonika, ob kateri so fantje dokazali, da znajo dekleta še kako zavrteti, pa čeprav na cesti sredi vasi. Dekleta so pod “čari” fantov popustile, jih postregle in spustile skozi šrango naprej skozi vas.

Sledila je le še vleka ploha do Kulturnega hrama, kjer je sledil kratek pozdravni govor, zahvale in pa licitacija ploha. Za dobro ceno je šel le ta iz rok fantov, zato ga z veseljem razžagali in potegnili še do vaškega gasilskega doma, kjer se je še pozno v noč slišala harmonika.

Za konec le še zapis iz kljige “Ploh 2019”, da ne odide v pozabo in da ornga ostane!

Na vrhu vasi po desetih letih fantje spet smo se zbral,

skupaj z muzikanti, ki kakšno bi radi že zaigral.

 

Deset let od zadnjega ploha je minilo,

zato je letos skrajni čas, da se ponovno bo zgodilo.

 

Saj veste, kaj tradicija nam veli,

če se v času med božičem in pepelnico noben vaški deklič ne omoži,

potem to čemur danes bomo priča se zgodi.

 

Med fanti že nekaj časa je šumelo,

če morda ni že čas, da bi bilo na Beli spet veselo,

nato pa se je začelo.

 

Dekliči takoj so ZA bili,

sredi vasi so šrango nam postavili

 

Da pa lažje bomo ploh potegnili skozi Belo,

muzikant ureži nam eno veselo!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja