Jutro ni kaj prida obetalo. Po napovedih, ki sem jih nazadnje prebiral, naj bi bil četrtek suh. Poleg informacije, da je cesta do spomenika splužena je bilo to dovolj za izbiro turce. Optimistično se dokaj pozno zapeljem mimo planine Javornik proti spomeniku, saj naj bi bilo parkirišče še dokaj neočiščeno. A glej ga zlomka…tam sameva le Jožetov terenec.

Hitro se opremim in nekaj pred deveto potegnem po že uhojeni špuri proti Blejski koči.

Na planini so sledi predhodnikov zabrisane. Spet je tu veter gospodar. Na najbolj strmem delu pašnika pod kočo dobesedno pretečem strahospoštovanja vredno kložo. Na planini zavija okrog vogalov, zato stopim v kočo k Jožetu na kavo.

Mrežce-1737Med kramljanjem v koči se tudi veter umiri. Nadaljujem proti Mrežcam v dokaj črnobeli svet.

Mrežce-1744

Višje ko grem več je barv. Nad mano se počasi trgajo oblaki in vse več je jasnine. Ko stopim iz macesnovega gozda je kulisa vedno lepša. Moja špura dobiva precej slalomsko obliko. Le kaj so si mislili tisti za mano. Razlog so bili seveda razgledi in pa viharniki, ki so tu še posebej lepi.

Mrežce-2

Mrežce-1760

Mrežce-

Mrežce-1768

Mrežce-1778

Nad Triglavom, ki je tokrat cel čas pod oblaki in Kredarico že kroži helikopter. Upam, da zaradi oskrbe in ne kakršnekoli intervencije.

Mrežce-1801Pod vrhom še nekaj zimske idile…

Mrežce-1770

Vrh tokrat brez vetra, zato se mi kaj dosti ne mudi v dolino. Po skoraj uri pride za mano še 7 smučarjev v manjših skupinicah. Med tem uživam v razgledih.

Viševnik, od koder se slišijo glasovi pohodnikov, smučarjev, Mali in Veliki Draški vrh…

Mrežce-1800Luknja peč

Mrežce--5Rjavina

Mrežce--6

…in mogočne stene Rjavine.

Mrežce-1812Tja čez Krmo kucljev ni ne konca ne kraja.

Mrežce-1793Na oni strani nad Karavankami se še vlečejo oblaki.

Mrežce-1782K Jožetu na Lipanco pa le posije.

Mrežce-1806Preden sonce dobi svojo moč potegnem navzdol. Novega snega je v zgornjem delu ravno prav, da je smučanje še dovolj hitro. Tako dobre smuke z vrha Mrežc že dolgo ni bilo.

Mrežce-1830Glede na to, da je planina precej spihana in kložasta, odsmučam naravnost skozi gozd proti zgornji cesti. Smuka med macesni je uživaška. Pršiča je ravno prav. Nižje se zavoljo močnega sonca kaj hitro  preobraža v južnjaka, a to ne moti kaj preveč.

Večkrat se ustavim, občudujem…

Mrežce-1838

Na cesto pridem z usti do ušes. Še nekaj minut poganjanja do špure, ki me pripelje do avta.

Mrežce-1841

Na parkirišču me čaka lepo ohlajen…pa sonce je tudi že posijalo tja.

Z vrha sem opazoval planino Javornik. Ob povratku se ustavim še tam. Lepo urejene tekaške proge danes vključujejo tudi solarij in pa razglede…

Mrežce-1853 Mrežce-1865 Mrežce-1886

Pa je šel…

…še en lep dan mimo.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja