Že pred nekaj časa me je Matej razveselil, da v naše kraje prihaja Samir, skupen prijatelj iz Stockholma. Z Markom sta ga pred leti spoznala med plezarijo na Norveškem, sam pa sem ga spoznal leta 2011, ko smo prvič veslali v Stockholmskem arhipelagu.

Samir pred najvišjim

Gostoljubja nam Samir ni odklonil niti naslednje leto, ko smo se spet s kajaki preganjali med otočki pred Stockholmom. Še več, prav lepo smo se imeli pri njegovi družini in prijateljstvo se je le še okrepilo. Po šestih letih se končno spet srečamo in prav je, da mu poizkusimo pokazati vsaj delček naše Slovenije.

Ker dec še nikoli ni stal na turnih smučkah in ker razmere za takšno početje trenutno obstajajo, pade odločitev, da ga zapeljemo na Pokljuko. No, peljal je on, s taistim Defenderjem s katerim je dva dni vozil do Slovenije iz njegove rodne grude daleč na severu.

Pogoji za vožnjo po gozdni cesti proti planini Javornik so trenutno takšni, da brez visokega predvsem pa dobro obutega štirikolesnika takšno početje močno odsvetujem. Na parkirišču ob planini se znajdemo v družbi dveh vozil Slovenske narodne armije. Kasneje v bregu smo sedmerico pripadnikov taiste armije srečali. Na moje veselje, pa verjetno tudi na njihovo, nobenega od njih ni zeblo pod noge. No, je pa dejstvo, da nam je bilo vreme naklonjeno v tolikšni meri, da nam je znoj po ksihtih povzel v potokih.

Že gor grede v koči na Lipanci pozdravimo Jožeta in soprogo, lepo sončno vreme pa izkoristimo za kratek počitek in hidracijo. Nad kočo Samirja med hojo navkreber podučiva še, kako najhitreje in brez muke narediti obrat na smučkah pri hoji navzgor. Med debato in občudovanjem najvišjih vrhov države kaj kmalu osvojimo vrh, kjer se v brezvetrju pripravimo na spust.

Smučamo po vršni planoti naravnost v gozd na spodnjo cesto, od koder nato po ravnini in rahli klančini dosežemo pristopno smučino. Sneg je temperaturam primerno težje sorte, ponekod pa se najde še nekaj skorjice. V vršnem delu ujamemo še nekaj čudovitih zavojev, spodaj skozi gozd pa pač kakor je šlo.

Samir je bil na cilju z dnevom precej zadovoljen. Piko na I smo dodali le še s hidracijo na terasi varne hiše na Rudnem polju.

Iz Stockholma z lahkoto na Planino Javornik

 

Samir

Proti planini Lipanca

Počitek z razgledom

Najvišji

Na vrhu Mrežc

Spust

Samir

Samir

Matej

Samir

Obvezna oprema je seveda ležalnik

Samir & Elan Ibex

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja