, , ,

Planina v Lazu in okolica

Je že tako, da človek vsake toliko potrebuje odklop, če hoče v tem norem svetu vsaj približno normalno funkcionirati.

Planina v Lazu

Konec januarja zato določimo datum poslovnega najema enega izmed stanov na planini v Lazu. Količine snega v dolini ne dopuščajo pristopa na smučeh bližje kot od razcepa za planino Voje. Po dobrih treh urah tovorjenja navkreber 4. februarja prispemo na osončeno planino. Težka bremena s hrbtov razložimo v bajto, na soncu pa sledi zaslužena hidracija in počitek. Ker je bil dan še mlad, se zaženemo še do Lazovškega prevala. Smuka nazaj na planino ni bila nič posebnega, saj so večerne hladne temperature poskrbele za skorjo, zato pa smo se nauživali razgledov v družbi gamsov.

V lepo ogreto bajto, za kar je poskrbel Metod, smo se vrnili tik pod večer. Poleg Metoda udeleženi še Matic, Uroš, Žiga, Jure, Janez.

Proti Lazovškemu prevalu

Ogradi z gamsom na grebenu

Pogled čez planino

Debeli vrh

Ogradi

Triglav še v soncu

Ogradi

Večerne meglice

Nad morjem

Pred spustom

Smuk

Gamsov raj – Ogradi

Nad meglicami

Večer


Pred Debeli vrh

Drugi dan našega team buildinga se se namenimo proti zahodu. Mimo pastirskih stanov in sirarne potegnemo pod Slatno v smeri Hladilnika, nato pa desno pod Debeli vrh. Po dobrih 800 višincih z vzponom zaključimo. Čaka nas lepa smuka do planine. Sprva sicer po trdem spihanem terenu, nižje pa vse bolje, po suhem in uležanem. Preostanek dneva preživimo ob kulinariki in reševanju sveta. Zasedba enaka kot prejšnji dan.

Čez planino

Sramežljivo sonce

Pozer

Proti cilju

Pod Debelim vrhom

Ekipa

Osončena Planina v Lazu


Pod Škednjovec in Debeli vrh

Večer poprej nas zapusti Metod,  pridružita pa se nam Gorazd in Rok, zjutraj pa še Miha. Po zajtrku se namenimo v smeri Kanjavca. Čez Lazovški preval je šlo lepo, nato v dolino pod Škednjovec, kjer nam razmere niso bile kaj preveč všeč. Z vesin so se ob dokaj močnem soncu valili plaziči in plazovi. Lahko smo le zavidali gamsom po pobočjih Škednjovca, ki so uživali v še lepši razgledih kot mi.  Po ravno prav trdi podlagi se spustimo v dolino med Ogradi in Prevalskim Stogom, nato sprva na psih, v vršnem delu pa peš dosežemo greben pod Ogradi. Dan je bil še mlad, zato potegnemo še do platoja pod Debelim vrhom, od koder je bila čez Lazovški preval še najlepša smuka.

Pred nedeljskim dežjem ubežita Uroš in Miha, zjutraj pa še Gorazd, Rok in Matic.

Ogradi

Lazovški preval

Smuka v smeri Mišeljskega prevala

Škednjovec

Ogradi še z druge strani

Ogradi

Debeli vrh

Tošc v daljavi

Ekipa

Pozer

Pogled čez Ograde

Vrh Hribaric

Vernar, Tosc

Rok

Gorazd

Žiga

Matic

Gorazd & Uroš

Jure

Janez

Jure

Jure

Ekipa

Plaz s strehe


Pred Debeli vrh in pod Slatno

Nedeljsko deževje v glavnem opazujemo skozi okna toplo zakurjene bajte. Dež ponoči preide v sneg in ponedeljkovo jutro je spet pobeljeno. Spet se podamo proti zahodu. Sneži, z višino vedno bolj, zato se spustimo in naredimo nekaj res lepih zavojev v sicer difuzni svetlobi. Spet vprežemo cucke in v smeri pred Debeli vrh. Debelina sveže snežne odeje z višino narašča, pod njo pa je več nesprijetih plasti snega. Na pobočju pred Debelim vrhom na višini dobrih 2000 metrov nad morjem naredimo prerez snežne odeje. Po videnem zaključimo, da bo to najvišja točka vzpona za ta dan. Odsmučamo po pršiču skozi grapo proti planini, nato pa še enkrat vprežemo cucke in gas proti Slatni. V zavetju macesnov odsmučamo po precej strmem pobočju, nato pa nazaj na planino v toplo bajto. Dobrega jurja višincev ni slaba bera za takšne razmere.

Planina v Lazu

Dežela gamsov

Spet sramežljivo sonce

Zimska idila

Proti modrini neba

Debeli vrh

Zasneženi

Navkreber

Plasti

Janez

Jure

Janez

Jure

Janez

Poligon

Domov

Ogradi

Pogled nazaj


Kreda

Za zadnjo turo našega team buildinga izberemo sicer nekoliko oddaljeno a v teh razmerah varno Kredo. Pričnemo je v močnem sneženju, zaključimo pa skoraj v soncu in močni odjugi. Smuka odlična vse do najnižje točke, kjer je sneg že močno ojužen. Sledi še popotovanje nazaj na Planino v Lazu.

Skozi snežinke

Osamljen

Kreda


Sreda se prične z močnim sneženjem. V jutru pade čez 30 cm novega. 3/4 ekipe se zapodi do konca gozdne meje v smeri Lazovškega prevala, sam pa še sfiniširam pospravljanje po bajti. Sledi še odhod v deževno dolino.

Planina v Lazu

Planina v Lazu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja