Klek
Prost,predvsem pa suh dan velja izkoristiti.
Po zajtrku se zapeljem v Planino pod Golico tja do Belega potoka, kjer na zgledno očiščenem Tarmanovem parkirišču srečam že za turo pripravljene Miha, Klemena in Sebastjana. Začuda špura čez Mentnov pole še ni potegnjena, na lesi, kjer se priključimo na gaz, pa uzremo še tri mlajše predhodnike z Lukom na čelu.
Tja do Spodnjega Javorja v brezvetrju, naprej pa vedno več vetra, pridruži se mu še megla oziroma oblak, ki zastira in odstira razglede na zimsko pravljico. Odprt greben proti vrhu Kleka je na nekaterih delih spihan do trave, zato pa so smreke tik pod vrhom spremenjene v snežene može, ki kljubujejo vetru in snegu. Vsak za svojim ledenim možicljem iščemo zavetje pred spustom. Miha z ekipo se odloči, da bodo smučali po grebenu v Smeri Rožce in na Petelina, Luka z ekipo odsmuča direktno navzdol na Mrence, sam pa še nekaj časa pritiskam na sprožilec fotoaparata. Predstava, ki jo dela veter ob pomoči oblakov in megle je vrhunska. Ko se vrh odene v oblak in je vidljivost skoraj nična, se človek zave, da se lahko zanese le še nase.
Preden mi zanohta zapeljem sprva direktno v smeri koče na Jeseniški planini, nato pa levo po pristopni špuri skoraj do Deske, od koder ob gozdu smučam na pastirsko bajto. Med potjo srečam še osvajalca Kleka, Matjaža, za katerega se mi je že čudno zdelo, da se nismo srečali.
Smuka bi bila lahko tudi boljša, če flanka nad kočo že ne bi imela tanke skorjice. Pri koči še enkrat vprežem cucke in po levi strani navkreber še enkrat proti vrhu. Najprej se srečam z Mihom, nato pa še z Egonom, Bojanom in Markom. Družno ugotovimo, da so tudi srede v hribih prav fajn.
Vrh dosežem spet v megli, zato se ne obotavljam kaj dosti. Tokrat smučam v smeri Javorja in v okviru pristopne poti skozi gozd po nedotaknjeni belini proti Mentnovemu polju. Smuka odlična po uležanem in dokaj suhem snegu. Nižje, nad vasjo, kjer je sonce že močneje, sneg postane počasnejši. A nič za to, do hidracije v baru Žičnica ni daleč.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!